пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.Цілі та основні принципи виховання за А.В. Дістервегом.

 

                Мета вих-ня – вих-ня гуманних людей і свідомих громадян, любові до всього людства і свого народу. Принципи: природо-, культуровідповідність, самодіяльність. Мета навч. – розвиток розумових сил і здібностей особистості. Цінність мають тільки ті знання і навички, які були набуті учнем самостійно в процесі творчої навчальної праці. Наголошував на значенні досконалого вивчення дитячої уваги, пам’яті, мислення, вбачав у психології «основу науки про виховання». Запевняв, що від природи людині властиві індивід. задатки, які потребують розвитку.

                Ступені природ. розвитку дитини: 1) від народж. до 9р. – панування відчуттів, інтенсивного фіз. розвитку. Мета періоду – розвивати фантазію і любов до казок. 2) 9-14р. панування пам’яті. Мета – формувати навчальні навички. 3) 14-16р. панування розуму. В підлітків уявлення виникають у логічній послідовності, сила мислення розвивається, форм. моральні принципи. Це період вільного самовизначення особистості.

                Вважав, що виховні впливи мають відповідати вимогам, духу часу, розвитку культури народу, треба враховувати надбання попередніх поколінь.

                Увів поняття самодіяльності в педагогіці. Це вільне самостійне пізнання, що дає змогу побачити шляхи й засоби самоосвіти. Ступені самодіяльності: 1) від народж. до року – прагнення до фізичних рухів, фіз. активність дитини у грі; 2) до 10р. – діяльність відчуттів, прагнення до самост., вільного чуттєвого пізнання. 3) до 14р. – прагнення до навчання, сприйняття й самодіяльність розвив. у єдності; 4) понад 14р. – формування ідеалів, уміння робити висновки, усвідом. і нести відповідальність за вчинки.

 

 


19.06.2017; 17:55
хиты: 81
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь