пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Сутність, предмет, завдання історії педагогіки як науки і навчальної дисципліни. Методи історико-педагогічних досліджень.

Предметом історії педагогіки є процес виникнення, становлення і розвитку основних педагогічних категорій (навчання, освіта, виховання), педагогічних систем та концепцій, а також унікального досвіду освітньої й виховної практики.  

  Завдання: 

Формування цілісної системи знань про історико-педагогічний процес.  Оволодіння кращими здобутками світової педагогіки, розвиток творчого потенціалу та пошукової діяльності. 

Формування критичного, професійного педагогічного мислення, педагогічного світогляду. 

Формування здатності аналізувати, співставляти, порівнювати явища у ретроспективі.

Принципи: 

Історизму. Ставить за мету виявити точно час і місце виникнення того чи іншого педагогічного явища, концепції чи системи; передбачає окреслення труднощів утвердження тих чи інших освітньо-виховних явищ. Реалізація принципу історизму призводить до виявлення новацій у педагогічному досвіді минулого і, разом з тим, дозволяє оцінити його з позицій сьогодення. 

 Логічного взаємозв’язку. Полягає у тому, що освіта й виховання виникають не ізольовано, а в складній системі суспільного розвитку. 

  Об’єктивності (науковості). Передбачає розгляд історико-педагогічних явищ з відображенням їх істинності. Йдеться про об'єктивне оцінювання виникнення та ретроспективу становлення того чи іншого педагогічного поняття.  Компаративістики (порівняння).

 


19.06.2017; 17:55
хиты: 94
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь