пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40. Аналіз уроку. Види аналізу уроку.

Типи аналізу уроків:

          Повний, комплексний — вивчити якість (ефективність) уроку; аспектний —  визначити рівень засвоєння школярами програми (результати); встановити рівень викладання;

          Короткий — застосовується у виняткових випадках і зумовлений відсутністю достатнього часу для аналізу.

ПОВНИЙ аналіз  уроку проводиться з мстою контролю за якістю організації навчально-виховного процесу і для вивчення стилю діяльності учителя, досвіду його роботи. Повний аналіз уроку є найбільш складним типом, тому що включає аналіз всіх аспектів уроку: змістовного, дидактичного і психологічного. Саме він дає найбільш повну картину уроку.

КОМПЛЕКСНИЙ аналіз передбачає всебічний в єдності і взаємозв'язку мети, змісту, форм і методів організації уроку. Цей аналіз уроку па характером дуже близький до повного і застосовується частіше всього під час аналізу кількох уроків з однієї теми, а також з навчальною метою.

АСПЕКТНИЙ аналіз — це може бути аналіз виховної сторони уроку, або тільки психологічної, або тільки організаційної. Такий аналіз, як правило, проводиться в обмежений проміжок часу і з глибоким вивченням і аналізом якої-небудь сторони уроку з метою виявлення недоліків і встановлення ефективності певних прийомів діяльності учителя.

КОРОТКИЙ аналіз проводять з метою загальної оцінки якості роботи учителя, його науково-теоретичного рівня. Він відображає тільки основні дидактичні категорії (чи досягнута основна мета уроку, чи вирішені пізнавальні задачі, чи виконано план уроку).

           Кожний із аналізів (повний, комплексний, аспектний, короткий) може мати види:

а) дидактичних, психологічний, виховний, методичний, організаційний, гігієнічні;

б) проблемний, тематичний.

Види аналізу уроків:

ДИДАКТИЧНИЙ. Дидактичний аналіз передбачає аналіз уроку за основними дидактичними категоріями (постановки мети уроку, дотримання дидактичних принципів логіки навчального матеріалу, логіки процесу навчальних засобів і методів навчання, питання активізації пізнавальної діяльності учнів, організації самостійної роботи, реалізації принципу єдності навчання і виховання).

ПСИХОЛОГІЧНИЙ. Психологічний аналіз передбачає вивчення головним чином психологічного клімату на уроці, відношень між учителем і учнями, питань педагогічного такту учителя, ступеня його особистого впливу на учнів, або, іншими словами, характеру взаємодій особистостей: симпатії, антипатії, гумору, наявності інтересу учнів до теми уроку, до предмету, емоційного настрою учнів.

ВИХОВНИЙ. Виховний аналіз проводиться з метою вивчення ступеня виховного впливу уроку на учнів. Часто учитель, намагаючись досягти дидактичної мети уроку, не використовує виховних можливостей навчального матеріалу і не застосовує прийомів виховного впливу на учнів.

МЕТОДИЧНИЙ. Методичний аналіз уроку передбачає вивчення діяльності учителя і учнів, а точніше їх взаємодію в основних структурних компонентах уроку. Той, хто проводить аналіз, повинен розглядати сукупність прийомів і методів діяльності учителя і учнів тільки на етапі актуалізації колишніх знань або тільки на етапі формування понять і способів дій.

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ.   Аналіз організаційного аспекту уроку передбачає

вивчення прийомів організації занять, ступінь обладнання уроку наочними посібниками, ведення учителями документації, раціональності використання часу уроку, виконання санітарно-гігієнічного режиму.

Але існуюча система внутрішкільного управління відстає від розвитку школи. Під час традиційного аналізу педагогічного процесу показники роботи учителя і учнів носять дуже узагальнений характер, і якщо оцінюють результат, то не дають можливості оцінити ефективності тієї чи іншої педагогічної дії, місце і міру відповідності або невідповідності для досягнення кінцевої мети навчання.

Виходячи із цього твердження пропонується комплексна система аналізу навчально-виховного процесу на уроці.

Схема аналізу уроку: 1. Загальні відомості про урок. 2. Дотримання дидактичних принципів навчання. 3. Виховування учнів на уроці. 4. Методи навчання. 5. Використання засобів навчання. 6. Психологічний стан на уроці. 7. Оцінювання роботи учнів. 8. Підготовка вчителя на уроці. 9. Висновки, пропозиції.


19.06.2017; 17:55
хиты: 84
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь