пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. Поняття змісту шкільної освіти. Вимоги до його компонування. Державний стандарт загальної середньої освіти.

У традиційній педагогіці зміст освіти визначається як сукупність систематизованих знань, умінь і навичок, поглядів і переконань, а також певний рівень розвитку пізнавальних сил і практичної підготовки, що досягається в результаті навчально-виховної роботи .

 

Вимоги до змісту загальної середньої освіти

1. Спрямованість освіти на реалізацію мети всебічного розвитку особистості, формування громадянина своєї країни,

2. Висока наукова і практична значущість змісту,який включе­ний до основ наук. Це повинні бути знання універсальні, абсолютно необхідні для розкриття сутності процесів і явищ, теорії, законів, основних понять, інформативні і такі, які широко використову­ються на практиці. Враховуючи той факт, що рівень розвитку на­уки змінюється, необхідно, щоб зміст освіти постійно відповідав швидкому розвитку науки, техніки, культури. При цьому важливо враховувати міжнародний досвід побудови змісту освіти.

3. Забезпечення гуманізаціїосвіти

4. Відповідність складності змістуосвіти до вікових особливо­стей школярів.

5. Урахування єдності змістовного та процесуальногобоків на­вчання. Проектуючи зміст навчального матеріалу, необхідно вра­ховувати навчально-методичну матеріальну базу сучасної школи, відповідність обсягу змісту до часу, виділеного на вивчення на­вчальних предметів, співвіднесення навчального матеріалу з фор­мами, способами, засобами навчання.

6. Структурна єдністьзмісту освіти. Вона повинна розглядати­ся не як сума навчальних предметів, а як система, яка забезпечує реалізацію мети освіти. Звідси випливає необхідність здійснення внутрішніх і зовнішніх зв'язків між предметами, їх інтеграції

 

Поняття Державного стандарту загальної середньої освіти

1. Державний стандарт загальної середньої освіти - зведення норм і положень, що визначають державні вимоги до освіченості учнів і випускників шкіл на рівні початкової, базової і повної загальної середньої освіти та гарантії держави у її досягненні.

2. Додержання вимог Державного стандарту загальної середньої освіти є обов'язковим для загальноосвітніх навчальних закладів, а також професійно-технічних та вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації незалежно від підпорядкування, типів і форм власності.


19.06.2017; 17:55
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь