пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


15. Зміст сімейного виховання. Педагогічні умови успішного виховання дітей у сім’ї. Поняття батьківського авторитету.

Зміст сімейного виховання: моральне, розумове, трудове, естетичне і фізичне виховання.

В умовах сімейного виховання на першому місці з моменту народження дитини коштує його фізичний розвиток і виховання та охорона фізичного і психічного здоров'я дитини. Створення нормальних санітарних і гігієнічних умов. Загартовування дитини, заняття з ним фізичними вправами, а в міру росту дитини прилучення його до занять фізкультурою і спортом. Дитина повинна багато гуляти, перебувати на свіжому повітрі. Скріплюють всіх членів сім'ї і сприяють зміцненню здоров'я дітей спільні прогулянки та екологічні екскурсії, походи.

Моральне і громадянське виховання дітей у сім'ї здійснюються, насамперед, прикладом батьків та інших членів сім'ї. "Тонкість відчуття людини, емоційна сприйнятливість, вразливість, чуйність, чутливість, співпереживання, проникнення в духовний світ іншої людини - усе це осягається насамперед у сім'ї, у взаєминах з рідними"

Трудове виховання має здійснюватись протягом усього дитинства дитини. Він повинен в міру своїх сил і можливостей мати певні доручення, долучатися до допомоги дорослим членам родини. Опановувати всіма сторонами трудового життя сім'ї: вчитися готувати, шити, прати, прибирати, здійснювати дрібний ремонт в будинку.

Естетичне виховання починається з іграшок, колискових пісень матері, ігор-потешек, приказок-скоромовок, одягу дитини, інтер'єру приміщення, де він знаходиться, естетики всього життєвого простору дитини.

Педагогічні умови успішного виховання дітей у сім’ї:

1.  Здоровий  мікроклімат  у  родині,  його  доброзичлива  тональність і загальна спрямованість.

2.  Довіра дітям, надання їм самостійності.

3.  Чуйне  ставлення  дітей  до  найстарших  членів  родини  —  дідуся  та бабусі.

Батьки мають бути прикладом  для  своїх  дітей  у  відносинах  зі  своїми батьками  і  їхніми дідусями та бабусями, ставитися до них  із повагою, чуйно, цінувати думку старших у родині.

4.  Єдність вимог до дорослих у їх ставленні до дітей.

Головним  є  таке правило:  за жодних обставин не допускати в родині суперечливих  дій,  неузгоджених  впливів.  Єдність  вимог,  їх  розумна послідовність потребують  від  дорослих певних  зусиль,  уміння поступитися  власними  бажаннями.  Виключіть  із  життя  родини  свавілля, егоїзм,  дрібні  розрахунки.

Батьківський авторитет - це важливе явище, яке є опорою, як для батьків, так і для його дітей. Для батьків - це можливість виконувати свої батьківські функції по захисту дитини, здатність чинити на неї вплив, транслювати загальносімейні цінності, це найважливіша умова для забезпечення умов для її росту, розвитку, можливість прояву турботи, тепла.А.С. Макаренко приділяв значну увагу місцю і ролі батьківського авторитету в сімейному вихованні дітей. Адже діти ще не мають достатнього соціального досвіду, відбувається активний процес його успадкування, і вияви авторитету батька і матері можуть позитивно чи негативно впливати на збагачення дітей їхнім соціальним досвідом. Виділяють два види авторитету: істинний (справжній) і фальшивий. Істинний авторитет відбиває такі особливості поведінки батьків:• авторитет любові до дітей • авторитет допомоги • авторитет правди;• авторитет поваги . Поряд з виявами справжнього авторитету у поведінці батьків нерідко зустрічаються вияви, за словами А.С. Макаренка, так званого фальшивого авторитету: авторитет фальшивої, удаваної любові, авторитет відстані між батьком чи матір'ю і дитиною, авторитет чванства, авторитет педантизму, авторитет резонерства, авторитет безмірної доброти і вседозволеності, авторитет фальшивої дружби, взаємин "на коротку ногу", авторитет підкупу, авторитет подавлення, деспотичної реакції на будь-які відхилення дитини від норми поведінки.


19.06.2017; 17:55
хиты: 1021
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь