пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Принцип гуманізації виховання та шляхи його реалізації в основній і старшій школі.

Гуманізм — система поглядів, яка визначає цінність людини як осо­бистості, її право на свободу, ща­стя, розвиток і виявлення всіх здібностей.

 

Філософські ідеї гуманізму є ос­новою антропософії, педоцентризму, вільного виховання, неопози­тивізму та релігійних систем.

Принцип гуманізації про­цесу виховання передбачає ви­знання цінності дитини як особистості, її прав на свобо­ду, щастя, захист і охорону життя, здоров'я, створення умов для розвитку дитини, її творчого потенціалу, схильно­стей, здібностей, надання їй допомоги у життєвому само­визначенні, повноцінної само­реалізації.

Реалізація принципу вимагає від вихователя його гуманістичної орієнтації, яка включає: ставлення педагога до педагогічної діяль­ності як до покликання, яке спрямоване не лише на викладання предмета, але й, у першу чергу, на дитину. Ш.О. Амонашвілі, звер­таючись до вчителів, закликає їх: «Вірте в себе. Я вчитель, я вихо­ватель, я професіонал. Якщо не я, то хто ж допоможе дитині? Якщо вірити в себе, обов'язково знайдете вихід із будь-якого становища. Якщо раптом побачите, що не зможете повірити в дитину, в себе, будьте справжньою людиною, ідіть зі школи. Всі будуть дякувати за цей мужній крок. «Не нашкодь!» — заповідь лікаря ще з часів Гіп­пократа. Не будьте сірістю. Не нашкодьте. Майте громадянську мужність. Залиште клас, знайдіть інше поприще».

Принцип передбачає також повагу до особистості дитини. У ді­яльності вчителя повага до учнів викликає в останніх довіру, від­вертість, увагу до порад і пропозицій викладача. «Діти, підлітки, — як зазначає А.Г. Ковальов, — дуже чутливі до оцінки їх актив­ності, умінь, виявів розуму, фізичної сили і спритності, які роз­глядаються як якості, гідні поваги і заохочень».


19.06.2017; 17:55
хиты: 90
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь