пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11 чим відрізнняються позиційні та історичні чергування фонем? назвіть приклади.

. У позиційні чергування вступають альтернанти, що знаходяться в сильній і слабкій позиції. У разі історичних чергувань до альтернантам застосовується поняття позицій. Наприклад, в чергуванні / т '// ч / (жартуй т ь - шу ч у) альтернанти не пов'язані коррелятивностью відносинами ; в чергуванні / б '// бл' / (лю б ить - лю бл ю) чергується нерівне число фонем; у разі розламає - розламуєчергуються ударні / о / і / а /. Вибір лівого і правого альтернанта історичного чергування диктується міркуваннями етимологічним первинності, а не логікою фонетичних відносин.

2. Позиційні чергування обумовлені закономірностями поєднання фонем і взагалі закономірностями позиційного (у широкому сенсі) розподілу фонем. Так, дзвінкі галасливі не можуть стояти в кінці слова і перед глухими; / о / практично не зустрічається в ненаголошених складах, а / е / після м'яких приголосних у ненаголошених складах в безлічі випадків чергується з / і /. Обмеження для одних фонем виступати в якихось положеннях обумовлюють їх позиційні чергування в цих випадках з іншими фонемами.

Для альтернантов історичних чергувань сильних і слабких позицій не існує, вони обумовлюються в основному морфологічними причинами. Поява історичних чергувань знаходить пояснення у фактах історії мови. Так, чергування / о / з фонемним нулем (/ сон / - / сну /) викликається історією редукованих - їх випаданням в слабких позиціях і проясненням в сильних. Крім того, якщо при позиційних чергуваннях альтернанти завжди одне-Фонемная, то при історичних чергуваннях одним або навіть обома альтернантамі можуть бути поєднання фонем, наприклад: / м '// мл' / (/ кор м 'ит'/ - / кар мл ' у /). Всі чергування при своєму виникненні є позиційними, зумовленими фонетичними законами стану мови того чи іншого періоду. Проте пізніше причини, що викликали чергування, втратилися, а результати чергування у вигляді співвідношення фонем збереглися вже як історичні чергування.

3. Чергування мають місце в межах основної морфологічної одиниці - морфеми; тим самим вони виявляються пов'язаними з морфологією, виконуючи певні морфологічні функції. Морфологічна роль позиційних чергувань зовні незначна в силу того, що в них відбиваються проізносітельние норми мови. Так, саме універсальне їх прояв полягає в позначенні нульового закінчення в системі іменного відмінювання: дзвінкі галасливі чергуються з глухими в кінці слова: дуби - дуб / ду б и - ду п /, корова - корів / каро в а - каро ф /. Що стосується приставок, то в них позиційні чергування ніякої морфологічної функції не виконують: змити - збити / с // з /. Морфологічна роль історичних чергувань у сфері словотворення і формоутворення набагато різноманітніше і у імен, і у дієслів. Так, при утворенні прикметників перед суфіксом  (з -ьн) заднеязичние / к, г, х / чергуються відповідно ж чергування відбувається в іменах іменників перед різноманітні чергування відбуваються при утворенні форм ін. Морфологічна роль історичних чергувань не затуляти письмовою формою мови. Звідси четверте відмінність двох типів чергувань.

4. Позиційні чергування, як правило, не знаходять відображення на листі чинності морфологічного принципу російської орфографії. Цим їх морфологічна роль істотно затемнюється. Морфологічний опис російської мови традиційно грунтується на його письмовій формі; тому при зіставленні форм типу в будинку - в будинках граматики не вбачають представлених там чергувань / о // а / (в д про ме - в д про мах) і / м // м '/ (в до м ах - в до м е). Що стосується історичних чергувань, то, як уже говорилося, вони завжди відображаються на письмі.

У деяких випадках позиційні та історичні чергування можуть як би поєднуватися. Так, в / б'ір'і ж ок / - / б'ір'і ш ка / (бережок - бережка) мається позиційне - Історичне похідним від перших двох і в підсумку не підходить під поняття ні позиційного, ні історичного. Слід зазначити також, що одне і те ж співвідношення фонем залежно від умов може виступати як позиційні чергування (/ пл'і т а / - / пл'і т 'е / - / т // т' /) і як історичне ( / рас т у / - / рас 'т' ош / - / т // т '/): чергуються фонеми обидві знаходяться в сильній позиції по твердості-м'якості перед голосними непереднего ряду.

При всіх своїх відмінностях позиційні та історичні чергування є різновидами одного явища - чергування фонем, обумовленого співіснуванням алломорфов, в яких реалізуються морфеми. Обидва типи підводяться під визначення чергування, наведеного в § 1. Однак, оскільки історичні чергування не залежать фонетичним ладом сучасної російської мови, надалі будуть описані тільки найважливіші випадки позиційних чергувань.

 

 

 


13.12.2016; 14:23
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь