пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. Предмет вивчення лексикографії. Назвіть відомі вам лексикографічні праці.

Лексикографія (гр. lexikos—пов'язаний iз словом. grapho — пишу) — розділ мовознавства, предме­том якого є теорія і практика укладання словників різних типів.

Словник – упорядкований в алфавітному чи тематичному порядку список заголовних слів, лексикографічно опрацьованих.

Словник являє собою системно упорядкований склад усуспільнених лінгвістичних форм, укладених за мовленнє­вою практикою даної мовної спільноти і прокоментованих автором так, що кваліфікований читач розуміє значення... кожної окремої форми, а також одержує інформацію про суттєві факти, пов'язані з її функціонуванням у відповід­ній спільноті. 

Принципи розташування словникових одиниць і характер інформації про них безпосередньо зумовлюються типом і призначенням відповідної лек­сикографічної праці. У словнику може тлумачитись зна­чення описуваних одиниць, з'ясовуватись їх походження, наводитись інформація про правильність написання або вимови, подаватись переклад на іншу мову, висвітлюва­тись енциклопедична інформація про позначувані словами предмети, явища, наукові поняття тощо.

Словникам  належить важли­ва роль у розвитку національної духовної культури як цінним джерелам інформації і засобам підвищення комунікативної культури носіїв мови.
Першим українським словником став «Лексисъ съ толкованіемъ словенськихъ словъ просто» невідомого ав­тора. Словник не датований, але дослідники переконливо довели, що укладався він до виходу з друку «Лексиса» Л. Зизанія, тобто до 1596 р

1596 р. у Вільні вийшов друком перший український словник «Лексис сирьчь» реченія, въкратъць събран/ъ/ны н из словенскаго языка на простый рускій діялектъ истолъкованы»

Гідним продовжувачем справи Л. Зизанія став Памво Беринда (народився між 1555—1560 рр.—помер 23 липня 1632р.), видатна праця якого «Лексїконъ словеноросскїй и именъ тлъкованїє» була видана 1627 р. в  Києві. 

Заслуговує на увагу, насамперед «Краткий малороссийский словарь» при «Грамматике малороссийского наречия» О. Павловського, виданій у Петербурзі в 1818 р. Лексико-фразеологічний матеріал у цьому словнику поділено на три части­ни:

 а) прості слова — загальновживана іменникова, прикметникова, дієслівна, прислівникова лексика і службові слова, наприклад: абы — только бы, балабухи — га­лушки с чесноком; 

б) сло­ва, належні до натуральної історії,— лексико-семантичні групи, що охоплюють назви рослин, тварин, речовин і матеріалів, наприклад: акгрусъ — крыжовник;

 в) імена, що даються під час хрещен­ня, наприклад: Андрій, Андрійко, Андрусь — Андрей, Ївга — Евгения, Олексій, Олекса, Лесько — Алексей

Словарь малороссийского наречия» О. Афанасьєва-Чужбинського (1855), опублікова­ний тільки до літери З, «Словарь малороссийских идиомов» М. Закревського (1861), який вважають першою спробою тлумачного словника, «Опыт южнорусского словаря» К . Шейковського (1861, видано перший випуск 1-го тому, літери А — Б), «Словниця української (або югової-руської) мови» (1873, друге вид. 1882) Ф. Піскунова. Російсько-українські словники були представлені працями М . Левченка «Опыт русско-украинского словаря» (1874), М. Уманця та А. Спілки (псевдонім М. Комарова та осіб, що допомагали в роботі над словником) «Словарь російсько-український» в чотирьох томах (1893—1898), Є. Тимченка «Русско-малороссийский словарь» (1897— 1899).ісля російсько-українських словників, виданих Інсти­тутом мовознавства ім. О. О. Потебні в 1937 і 1948 рр., було укладено й видано новий тритомний «Російсько-український словник» (1968), що містить 120 тис. реєст­рових російських слів, а також багатий український лек­сичний матеріа

До фундаментальних праць цього часу належить шеститомний «Українсько-російський словник», виданий Інститутом мо­вознавства протягом 1953—1963 рр. У ньому вміщено 121 690 українських реєстрових слів.
 

14.12.2016; 16:48
хиты: 112
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь