пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Фрідріха Ніцше “По той бік добра і зла”.

Ще на минулому курсі на заняттях з філософії ми аналізували його роботу „Антихрист” і мені дуже сподобались його оригінальні, не схожі на інші, але й разом з тим логічні судження. Він пише таке, що с першого погляду шокує, що мозок з першого разу відмовляється сприйняти та зрозуміти. Але якщо вистачить терпіння... То невдовзі читачу відкриється дивний світ парадоксу Фрідріха Ніцше. Ніцше дуже любив говорити парадоксами, що видно також і у

“По той бік добра і зла”. Він і тут ніби бажає шокувати читача. Він робить це, застосовуючи слова “добро” і “зло” у звичних для всіх значеннях, а потім пише, що віддає перевагу злу, а не добру. В книзі “По той бік добра і зла” він насправді намагається змінити розуміння понять “добро” і “зло” у читача, але при цьому прагне, за виключенням деяких моментів представити це так, ніби він виступає за “зло”, і, навпаки, відрікається від “добра”. Ніцше говорить, наприклад, що помилково домагатися перемоги “добра” та зникнення “зла”, це чисто англійский погляд, властивий “цьому телепню Джону стюарту Міллю” (також за словами Ніцше, який його речі недолюблював). І все одно кінець кінцем його думки стають зрозумілими і будь-який читач, навіть той, що має протилежні погляди, захоплюється ним.

Отже що відбувається по той бік добра і зла... Твір з такою назвою став логічним продовженням повістей “Так сказав Заратустра” та ”Антихрист”. Наступним після концепції надлюдини та розвінчання релігії світового масштабу – християнства. В усій своїй творчості Ніцше піддає сумніву загальноприйняті погляди.

Продовжимо розгляд “По той бік добра і зла”... На перший погляд відразу можна сказати про що цей твір. Ну звісно про добро і зло, про одвічне їх взємоіснування і боротьбу, про те, що є одним а що є іншим. Але... читаючи перші глави взагалі неможна зрозуміти, що автор має на увазі – якісь зовсім розрізнені фрази, нелогічні судження. “. А до чого тут добро і зло, спитаєте ви? Звісно, ні до чого, але... але і тільки про нього тут і написано... І дійсно, яка назва твору? “По той бік добра і зла”. По той, а не по цей. Ніцше намагається відокремитись від них (добра і зла), стати над ними, відкинути будь-які стереотипи (в філософії це називається терміном “трансцендентне” – те, що існує ззовні розуміння, вище). І дійсно, так легше оцінювати і добро і зло, казати що гарне, а що погане. Чи можете ви дати оцінку двом, наприклад, політичним партіям, якщо ви є членом однієї з них? Звісно, ні. Щоб це зробити, треба бути цілком незалежним і, навіть, не належати до якоїсь третьої партії, бо тоді об’єктивність також втрачається. А найбільш ідеальний варіант, взагалі не бути зацікавленою в цьому особою, тоді вам буде байдуже до всіх цих партій і ваша оцінка буде найоб’єктивнішою. Ось на такому простому прикладі я намагався пояснити, що мав на увазі Ніцше, яким чином він доводив і обумовлював свою точку зору.

 

10.


хиты: 170
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь