пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53.Засоби захисту інформації.

До основних засобів захисту, що використовуються для створення механізму захисту, відносяться наступні.

1. Технічні засоби представляють електричні, електромеханічні та електронні пристрої. Вся сукупність зазначених засобів ділиться на апаратні і фізичні. Під апаратними технічними засобами прийнято розуміти пристрої, що вбудовуються безпосередньо в обчислювальну техніку, або пристрої, які сполучаються з подібною апаратурою за стандартним інтерфейсом. Фізичними засобами є автономні пристрої та системи (замки на дверях, де розміщена апаратура, грати на вікнах, електронно-механічне обладнання охоронної сигналізації та ін.).

2. Програмні засоби - це програмне забезпечення, спеціально призначене для виконання функцій захисту інформації.

3. Організаційні засоби захисту являють собою організаційно-технічні та організаційно-правові заходи, здійснювані в процесі створення і експлуатації обчислювальної техніки, апаратури телекомунікацій. Організаційні заходи охоплюють всі структурні елементи ІС на всіх етапах її життєвого циклу (проектування комп’ютерної інформаційної системи, монтаж і налагодження обладнання, випробування, експлуатація).

4. Морально-етичні засоби захисту реалізуються у вигляді всіляких норм, які склалися традиційно або складаються в міру поширення обчислювальної техніки і засобів зв’язку в суспільстві. Подібні норми здебільшого не є обов’язковими як законодавчі заходи, однак недотримання їх веде зазвичай до втрати авторитету і престижу людини. Найбільш показовим прикладом таких норм є Кодекс професійної поведінки членів Асоціацій користувачів ЕОМ США.

5. Законодавчі засоби захисту визначаються законодавчими актами країни, що регламентують правила користування, обробки і передачі інформації обмеженого доступу і встановлюють міри відповідальності за порушення цих правил. Всі розглянуті засоби захисту розділені на формальні (виконують захисні функції строго за заздалегідь передбаченою процедурою без безпосередньої участі людини) та неформальні (визначені цілеспрямованою діяльністю людини або регламентують цю діяльність).


хиты: 258
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь