пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Напрямки досліджень та розробок в галузі штучного інтелекту

Основні напрямки використання та досліджень в галузі штучного інтелекту включають:

Розробка інтелектуальних систем, основаних на знаннях (експертних систем). Цей напрям пов’язаний з розробкою моделей представлення знань, створенням баз знань, що утворюють ядро експертних систем, виявленням та представленням знань експертів в експертних системах.

Розпізнавання образів. Спрямоване на розв’язання проблем розпізнавання за ознаками, класифікації та ідентифікації об’єктів візуальної, звукової, економічної та іншої інформації. Використовується  в системах читання рукописного тексту, допуску за візуальними ознаками, системах аналізу фінансового стану та ін.

Ігри. Як формальні системи ігри характеризуються чітко визначеними правилами і скінченним числом ситуацій. Інтелектуальні системи для гри (у шахи, шашки та ін.) використовують лабіринтову модель та евристики, а також реалізують навчання, самонавчання й самоорганізацію.

Машинний переклад. Програми машинного перекладу використовують складні методи аналізу природної мови, які включають:

  • морфологічний аналіз - аналіз слів у тексті;
  • синтаксичний аналіз - аналіз речень, граматики і зв’язків між словами;
  • семантичний аналіз - аналіз смислу кожного речення на основі бази знань, на яку орієнтована конкретна програма-перекладач;
  • прагматичний аналіз - аналіз смислу речень в оточуючому контексті за допомогою бази знань.

Розробка природно-мовного інтерфейсу між людиною і комп’ютером. Розуміння людської мови комп’ютером потребує розв’язання задач аналізу та генерації текстів, їх внутрішнього представлення, вияву знань, необхідних для розуміння текстів. Висловам людської мови притаманна: неповнота; нечіткість; неточність; граматична некоректність; залежність від контексту; неоднозначність.

Інтелектуальні роботи. Роботи – це технічні пристрої, призначені для автоматизації людської праці. На відміну від роботів-маніпуляторів, що працюють за жорсткою схемою управління, інтелектуальні роботи здатні до самонавчання і самоорганізації, можуть адаптуватися до змінюваного оточуючого середовища.

Комп’ютерні віруси. Останні покоління вірусів мають всі атрибути систем штучного інтелекту: вони вільно переміщуються по комп’ютерах, мутують і розмножуються, навчаються, змінюють свої параметри і структуру.

Інтелектуальне математичне моделювання. Інтелектуальні системи такого роду імітують творчу діяльність математика-професіонала, що займається розв’язанням математичних задач. Вони включають бази знань з математичними теоремами, залежностями та евристичними правилами, здатні до навчання за допомогою вчителя і до самонавчання.


хиты: 290
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь