пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24. Класифікація засобів бізнес-аналітики (ВІ)

Класифікація засобів Business Intelligence (ВІ)

  1. Інструменти ВІ:
  • генератори запитів і звітів;
  • інструменти оперативного аналітичного оброблення даних (online analytical processing, OLAP) і сховища даних;
  • корпоративні BI-набори (enterprise BI suites, EBIS);
  • BI-платформи (ВІ-platforms, ВІР).
  1. ВІ-прикладні програми (додатки).

Генератори запитів і звітів – інструменти, що надають користувачам доступ до баз даних, аналіз і динамічне формування звітних документів. Запити можуть бути як незапланованими (ad hoc), так і мати регламентний характер. Розвинені генератори запитів і звітів об’єднують можливості пакетної генерації регламентних звітів і генераторів запитів, розсилки звітів і їх оперативного оновлення, містять засоби ділової графіки, мають можливості інтеграції з офісними програмними системами та публікації звітів в Internet.

Засоби оперативного аналітичного оброблення даних (online analytical processing, OLAP) і сховища даних дають змогу аналітикам отримати точні значення ключових показників діяльності підприємства в автоматичному режимі або шляхом швидкого інтерактивного доступу до даних у сховищі і виконання над ними різноманітних аналітичних операцій: перетину (slice&dice), обертання (pivoting), розгортання, згортання (drill down/ roll up), проекції, агрегування, розрахункових операцій тощо. OLAP-операції над даними можуть бути організовані у певний спосіб для відображення різних аспектів діяльності підприємства, надаючи можливість досягти розуміння стану бізнес-процесів під час оперативного прийняття рішень. Показники діяльності підприємства стають більш доступними, оскільки оновлюються динамічно і подаються в контексті історичних даних та екстрапольованих трендів.

Корпоративні BI-набори (enterprise BI suites, EBIS) – набори інструментів генерації запитів, звітів і OLAP. Корпоративні BI-набори мають забезпечувати масштабування і використовуватись не лише внутрішніми користувачами, а й ключовими замовниками, постачальниками та ін. Продукти BI-наборів мають допомагати адміністраторам під час впровадження і керування Business Intelligence (BI) без додавання нових ресурсів. Деякі постачальники описують свої BI-набори как BI-портали. Ці портальные прикладні програми забезпечують підмножину можливостей EBIS за допомогою Web-браузера.

BI-платформи (ВІ-platforms, ВІР).

Платформи Business Intelligence (BI) пропонують набори інструментів для створення, впровадження, підтримки і супроводження BI-додатків (прикладних програм). На ВІ-платформах створюють наповнені даними прикладні програми з замовленими інтерфейсами кінцевого користувача, організовані навколо специфічних бізнес-проблем, з цільовим аналізом і моделями. Платформи Business Intelligence (BI), хоча й не так швидко зростають і широко використовуються як корпоративні BI-набори, але є важливими завдяки росту BI-додатків.

BI-прикладні програми (додатки)

Прикладні програми Business Intelligence (BI) містять убудовані BI-інструменти (OLAP, генератори запитів і звітів, засоби моделювання, статистичного аналізу, візуалізації і data mining). BI-додатки зазвичай орієнтовані на конкретну функцію організації або задачу, як-от: аналіз і прогноз продажів, фінансове бюджетування, прогнозування, аналіз ризиків, і т. ін. BI-додатки можуть вибирати дані для аналізу з систем керування ресурсами підприємства ERP, застосовуватись як системи керування ефективністю підприємства (Enterprise Perfomance Management) або системи збалансованих показників (Balanced Scorecard).

До складу Business Intelligence (BI) можуть входити також засоби аналізу: пакети статистичного аналізу і аналіз часових рядів і оцінки ризиків; засоби моделювання.

Також у складі ВІ містяться засоби графічного оформлення результатів: засоби ділової графіки; інструментальні панелі; панелі ключових показників ефективності, засоби аналітичної картографії і топологічних карт; засоби візуалізації багатовимірних даних.


хиты: 266
рейтинг:+1
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь