пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Характеристика засобів бізнес-аналітики

Бізнес-аналітика (business intelligence, ВІ) об’єднує групу засобів, головним призначенням яких є дослідження та аналіз великих обсягів даних з метою виявлення загальних тенденцій в економічних процесах, вироблення розуміння ситуації та становища підприємства для подальшого  прийняття ефективних рішень.

Уперше термін Business Intelligence (ВІ) введено Г. Дреснером (співробітником аналітичної компанії Gartner) у 1989 р. для визначення процесу, який включає доступ і дослідження інформації, її аналіз з метою оптимізації прийняття рішень.

В широкому сенсі бізнес-аналітика означає:

  • процес перетворення економічних даних в інформацію і знання для підтримки прийняття неформалізованих рішень;
  • інформаційні технології (методи і засоби) збору даних, консолідації інформації і забезпечення доступу бізнес-користувачів до знань;
  • бізнесові знання, здобуті в результаті поглибленого аналізу докладних даних і консолідованої інформації.

Основу технології бізнес-аналітики складають організація доступу користувачів до нагромаджених протягом декількох хронологічних періодів кількісних даних, що характеризують певні сфери діяльності підприємства, та підтримка різноманітних аналітичних операцій над даними. Середовищем збереження даних для бізнес-аналізу, крім баз даних, зазвичай слугують сховища даних (Data Warehouse). На відміну від баз даних оперативних інформаційних систем, що зберігають оперативну та умовно-постійну довідкову інформацію, сховища даних спеціально створюються для накопичення поточних даних, призначених для подальшого аналізу з метою прийняття рішень.

Відповідно, у сховища поміщають не всі дані, а лише ті, що мають значення в контексті аналізу певної предметної області. Зі сховищами зазвичай пов’язані певні методи і засоби їх ведення, які забезпечують відбір даних з баз даних транзакційних систем та з інших джерел, очищення, узгодження, інтеграцію та збереження даних, призначених для аналізу.

У системах керування ефективністю бізнесу (EPM) та системах керування бізнес-процесами (BPM) застосування технології бізнес-аналітики визначається функціональним призначенням даних систем. Відповідно існують два погляди на бізнес-аналітику як на технологію оброблення даних, керовану стратегією, і технологію оброблення даних, керовану процесами. В системах EPM технологія ВІ, керована стратегією, прив’язує бізнес-аналітику до безпосереднього керування плануванням і виконанням виробничих завдань. У системах BPM керована процесом технологія ВІ має охоплювати усі його елементи і не лише надавати інтегровані вхідні та вихідні показники процесу, а й забезпечувати оптимізацію усіх його етапів.


хиты: 253
рейтинг:+1
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь