пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Етапи розвитку інженерії програмного забезпечення ІС

Термін «програмна інженерія» вперше був застосований у 1968 р. на конференції з цієї проблематики NATO Software Engineering Conference.

Програмна інженерія, або інжиніринг програмного забезпечення, (Software Engineering) – систематичний, дисциплінований, вимірюваний підхід до розроблення використання та підтримки програм.

Тим самим було визначено дисципліну, яка мала пришвидшити створення програмного забезпечення вищої якості, дешевшого за вартістю та легшого у супроводі.

У своєму становленні програмна інженерія пройшла три етапи.

1 етап. Класичний підхід до розроблення програмного забезпечення (ПЗ) ІС.

До 1970-х років процес створення програм розглядався як творчий процес, що не підлягає контролю і не може бути стандартизований.

Характерні риси класичного підходу: неформальні методи, брак стандартизації і мінімум документації, яку розробляли після завершення створення системи.

На початку 1970-х років почали застосовувати методи управління проектами на базі моделей життєвого циклу ІС, що забезпечило деяку впорядкованість розроблення ПЗ. Проект розбивають на кілька стадій, кожна з яких має чіткі цілі і завдання, результати виконання яких можна перевірити, і забезпечує підгрунтя переходу до подальших робіт. Виконання кожної стадії супроводжується оформленням відповідної документації.

Проблеми використання методів життєвого циклу:

  • недостатній ступінь формалізації, що породжує неузгодженість елементів ПЗ;
  • відсутність ефективного супроводу розроблення і модернізації ІС.

2 етап. Методи програмної інженерії.

Наприкінці 1970-х – початку 1980-х рр. з’явились методи програмної інженерії, які поділяють на такі категорії:

евристичні методи, що включають неформалізовані підходи. Це структурно-орієнтовані (функціонально-орієнтовані), об’єктно-орієнтовані, зорієнтовані на дані, та зорієнтовані на область застосування методи;

формальні методи, обгрунтовані математично. До цієї категорії відносять мови специфікацій, зорієнтовані на модель, властивості або поведінку; підходи до уточнення специфікацій (трансформації у кінцевий результат, максимально близький до бажаного – виконуваний програмний продукт); підходи підтвердження точності характеристик (початкових припущень та отримуваного продукту) із використанням теорем і перевіркою точності моделей;

методи прототипування, що включають стилі прототипування (створення тимчасових прототипів, еволюційне прототипування, розроблення виконуваних специфікацій); техніки оцінювання результатів прототипування.

3 етап. CASE-технологія.

Неавтоматизоване (ручне) проектування ІС породжує низку проблем:

  1. Пов’язаних з виконанням проекту:
  • запізнення реалізації;
  • суттєве перевищення бюджету проекту.
  1. Пов’язаних з якістю розробленого ПЗ:
  • неадекватна специфікація вимог;
  • складність виявлення помилок у проектних рішеннях;
  • неадекватне виконання і низький рівень надійності ПЗ;
  • неузгодженість структурних частин системи (підсистем, задач, файлів, баз даних);
  • висока вартість, трудомісткість і ризикованість модифікації.
  1. Пов’язаних з якістю проектної документації на систему:
  • неузгодженість, дублювання проектних рішень у різних проектних документах;
  • неповнота;
  • неможливість простежити за документацією цілісну реакцію системи на зміну окремого елемента.

Необхідність розв’язання вказаних проблем зумовила, а поширення персональних комп’ютерів у середині 1980-х років уможливило появу спеціалізованих програмно-технологічних засобів – CASE-систем, які реалізують CASE-технології створення і супроводження ІС.

CASE-технологія (Computer-Aided Software/System Engineering) являє собою сукупність методологій аналізу, проектування, розробки й супроводження складних систем програмного забезпечення (ПЗ), підтриману комплексом взаємозв’язаних засобів автоматизації. CASE надає системним аналітикам, проектувальникам і програмістам інструментарій для автоматизації проектування і розробки ПЗ.

До CASE-засобів зазвичай відносять будь-який програмний засіб, що забезпечує автоматичну допомогу в процесі розробки ПЗ, його супроводженні, а також під час управління проектом.

Сучасні CASE-засоби характеризуються такими властивостями:

  • застосування потужної графіки для представлення і документування систем ПЗ, а також для покращання інтерфейсу з користувачем;
  • використання комп’ютерного сховища, або репозиторію - бази даних CASE, в якій зберігається вся проектна інформація;
  • інтеграція інформації і інструментальних засобів, що дає змогу керувати всім процесом проектування і розробки ПЗ, використовуючи засоби планування проекту;
  • застосування базових програмних засобів різного призначення (бази даних і СУБД, компілятори, налагоджувачі, документатори, текстові редактори, оболонки експертних систем і бази знань, мови четвертого покоління і т.ін.);
  • автоматична кодогенерація, призначена для  одержання виконуваних машинних кодів із специфікацій ПЗ;
  • обмеження складності з метою одержання керованих компонентів системи з простою структурою і доступних для огляду і розуміння;
  • гнучкість, яка забезпечує здатність до адаптації при зміні вимог і цілей проекту.


хиты: 302
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь