пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Принципи проектування інформаційних систем

Принципи проектування ІС:

1) Принцип системного підходу

Визначає аналіз системи управління, її структуризацію і виділення в системі цілей та критеріїв. Системний підхід стосовно ІС охоплює 3 рівні: організацію, підрозділ, робоче місце. На рівні організації системний підхід орієнтований на розподіл завдань, функцій, процесів управління у розподіленій корпоративній ІС.

На рівні підрозділу системний підхід передбачає створення системи автоматизованих робочих місць управлінського персоналу (АРМ), єдиної форми документів, циркулюючих між ними.

На рівні АРМ вирішуються питання різних видів забезпечення ІС, а саме організаційного, технічного, програмного, інформаційного та лінгвістичного.

2) Принцип декомпозиції

Визначає функціональні ознаки підсистем: керівників, кадрового забезпечення, діловодства, моніторингу діяльності організації тощо.

3) Принцип моделювання

Забезпечує аналіз елементів декомпозиції системи, типізації рішень стосовно функцій і задач ІС, а також синтез ІС з цих елементів.

4) Принцип додавання нових задач

Пов’язаний з неперервним процесом поліпшення діяльності організації, вдосконалення і введення нових функцій управління. Нові задачі і функції потребують обґрунтування показників, вимог до підвищення оперативності, достовірності та інших показників для прийняття прогнозованих управлінських рішень.

5) Додаткові принципи:

  • принцип єдності інформаційного і управлінського процесу з використанням сучасного менеджменту щодо планування та контролю діяльності виконавців;
  • принцип інтеграції ІС за різними видами, методами та засобами підтримки процесу проектування;
  • принцип інтерактивності як діалогу користувача з системою;
  • принцип інтелектуалізації діяльності користувача, який працює з АРМ в прийнятій для нього лексиці та відповідно його рівню знань;
  • принцип адаптивності ІС при зміні апаратних та програмних засобів, а також функцій управління організацією.


хиты: 213
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь