пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Інформаційні ресурси

Інформація є одним із видів ресурсів, які використовуються людиною в трудовій діяльності і в побуті. Як ресурс вона має всі властивості товару: її можна продавати, купувати тощо. Інформаційний ресурс — це особливий вид ресурсу, оснований на ідеях і знаннях, накопичених в результаті науково-технічної діяльності людей і поданий у формі, придатній для накопичення, реалізації та відтворення.

Інформаційні ресурси мають низку характерних особливостей:

- на відміну від інших (наприклад, матеріальних) ресурсів вони практично невичерпні;

- з розвитком суспільства і збільшенням обсягу використання знань їх запаси не зменшуються, а навпаки — зростають;

- застосування нового інформаційного ресурсу замість застарілого може в багато разів підвищити продуктивність праці, поліпшити використання інших ресурсів і т. ін.

Термін інформаційні ресурси вважається ширшим, ніж інформація. Зокрема, до складу узагальнених інформаційних ресурсів підприємства можна віднести: комп’ютерні апаратні засоби; комп'ютерне програмне забезпечення; інформаційних фахівців користувачів; засоби підтримки (Facilities); бази даних і, нарешті, інформацію.

Інформаційні фахівці

Є п'ять головних категорій інформаційних фахівців: системні аналітики, адміністратори баз даних,  спеціалісти зі створення мереж, програмісти і оператори.

Системні аналітики (systems analysts) розробляють нові і вдосконалюють існуючі системи. Аналітики систем на основі аналізу проблемної області готують документацію для створення ІС.

Адміністратори баз даних (database administrators) працюють з користувачами і аналітиками систем,  створюючи бази даних, які містять дані, потрібні для того, щоб перетворити їх в інформацію для користувачів.

Мережеві фахівці (network specialists) працюють з аналітиками систем і користувачами, щоб створити мережі передавання даних як необхідні ресурси комп’ютеризації.

Програмісти (programmers) використовують документацію, яка готується аналітиками систем, щоб кодувати команди, за допомогою яких комп'ютер перетворює дані в інформацію, потрібну користувачам.

Оператори (operators) мають справу з крупномасштабним комп’ютерним устаткуванням, як наприклад, мейнфреймами (універсальними комп’ютерами) і мінікомп'ютерами. Оператори забезпечують введення і контроль даних, зміну паперових форматів для принтерів, організовують збереження бібліотек архівних копій даних та ін.


хиты: 247
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь