пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

LikeAndRead

Якщо людина харчується збалансовано, то йому немає необхідності приймати вітаміни у вигляді спеціальних препаратів.

Від різних факторів залежить потреба у вітамінах. Діти, які годують і вагітні жінки, люди, що займаються фізичною працею, літні люди потребують додаткового прийому вітамінів.

Роль вітамінів особливо важлива при прийомі антибіотиків, що руйнують бактеріальний фон кишечника.

У продуктах харчування міститься неоднорідне кількість вітамінів. Приміром, в м'ясі це залежить від віку, пори року та кормів, які вживають тварини. Вітаміни в рослинах визначаються типом грунту, сортом рослини, що використовуються добривами, ступенем зрілості, кліматом, технологіями збирання врожаю, транспортуванням і зберіганням цього врожаю. Важливу роль відіграє і кулінарна обробка продуктів.

Вітаміни виконують захисну функцію і регулюють життєдіяльність організму. Вони не мають ніякої живильної цінності, але без них обмін речовин неможливий. Крім цього, вони сприяють підвищенню працездатності і тонусу, а також вони покращують самопочуття.

Вітаміни та їх значення

Вітамін А (ретинол)

Міститься в рослинах - в зелених листових овочах і жовто-забарвлених плодах (жовтих персиках, абрикосах), входить до складу печінки і молока. Дефіцит ретинолу веде до курячої сліпоти (гемералопії). До інших побічних результатів відносяться бронхіти, камені в нирках, захриплість, запалення верхніх дихальних шляхів. Щоденна потреба вітаміну А в середньому становить 1. 1 мг. Вагітним і годуючим жінкам потрібно приймати цей вітамін у великій кількості.

Вітамін Д (кальциферол)

Вітамін Д відноситься до групи стероїдів. Він міститься в молочних продуктах, грибах і яйцях. У печінці морських риб кальциферола висока концентрація. У плазмі крові Вітамін Д регулює рівень кальцію.

Дефіцит вітаміну Д викликається в результаті дефіциту сонячного світла. У дітей дефіцит кальциферола призводить до рахіту, а у дорослих людей - до розм'якшення кісток. У результаті передозування кальцій і фосфат вимивається з кісткових тканин і відкладається в кровоносних судинах і нирках. У дітей потреба у вітаміні Д підвищена. Для дорослих у середньому 0. 5-10 мг вітаміну Д в день вважається достатнім.

Вітамін Е

Вітамін Е належить до групи вітамінів рослинного походження. Такі вітаміни стійкі до підвищених температур. Вітамін Е міститься в насінні бавовника і проростках пшениці, в соняшниковій, кукурудзяній і в соєвому маслах. Особливо дієвим вітамін Е стає в жирній середовищі. Жовчна кислота обов'язково бере участь в його засвоєнні. В результаті дефіциту вітаміну Д порушується зір і координація руху, а також відбувається посилене зроговіння шкірних покривів (гіперкератоз). Потреба у вітаміні Е в добу становить 10-20 мг

Вітамін К (філлохіном)

В організмі людини вітамін К також всмоктується за участю жовчної кислоти й у поєднанні з жирами. У всіх зелених рослинах міститься Вітамін К1, в бактеріях, які виробляються печінкою - вітамін К2. Дефіциту вітаміну К при нормальному харчуванні не виникає, так як в нашій їжі він міститься в достатній кількості. Добова потреба в цьому вітаміні ще не вивчена. У день гадана доза вітаміну К становить 0. 001-2. 0 мг.

Вітамін В1 (тіамін)

Вітамін В1 сприяє засвоєнню вуглеводів. Тіамін не стійкий до дії кисню, лугів і високої температури. Вітамін В1 входить до складу всіх рослин і продуктів тваринного походження. Його особливо багато в пшеничних проростках, дріжджах, печінці, серці та нирках. В результаті дефіциту тіаміну спостерігається втома, втрата апетиту, тахікардія, а на більш просунутій стадії - авітаміноз. Потреба вітаміну В1 в добу становить - 0. 10-0. 12 мг.

Вітамін В2 (рибофлавін)

Вітамін В2 міститься у всіх продуктах тваринного і рослинного походження. Дефіцит рибофлавіну може призвести до світлобоязні, а іноді і до запальних процесів слизових і шкіри, крім цього, до порушень роботи шлунково-кишкового тракту. Потреба в рибофлавіні на добу становить 1. 5-2. 5 мг.

Вітамін В6

Вітамін В6 є коензимом, який бере участь у метаболізмі амінокислот. Міститься він майже у всіх продуктах харчування. Дефіцит вітаміну В6 може викликати нудоту, втрату апетиту, а в деяких випадках до підвищення больової чутливості. Добова потреба приблизно дорівнює 1. 5-2. 0 мг.

Вітамін В12

Вітамін В12 входить до складу лише продуктів тваринного походження, особливо в нирках, печінці і яєчних жовтках. Дефіцит вітаміну В12 може привести до однієї з форм недокрів'я. Крім цього, може розвинутися пронос і порушитися координація рухів. Власний запас вітаміну В12 в організмі в нормі витрачається протягом 3-5 років, тому з'являються не відразу перші симптоми. Щоденна потреба вітаміну В12 дорівнює приблизно 5 мг.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С прискорює загоєння ран і підвищує імунітет. Вітамін С міститься в основному у фруктах і овочах, але також зустрічається в печінці і молоці. Симптомами дефіциту аскорбінової кислоти є порушення серцевого ритму, болі в кістковій тканині, знижений тиск.

100 мг - це мінімальна добова потреба.

Вітамін Н (біотин)

Найбільше біотину в сушених грибах (білих і лисичках), в печінці і в кольоровій капусті. Дефіцит вітаміну Н може викликати м'язові болі, привести до випадання волосся, до висипання на шкірі і дуже часто може стати причиною захворювань кишечника. У здорової людини бактерії в кишечнику самі синтезують вітамін Н. 30-60 мг - це вважається достатнім добовою кількістю біотину.

Фолієва кислота

Фолієва кислота (вітамін В9 або вітамін М) - це витаминоподобное речовина, яка відіграє важливу роль у процесі поділу клітин і їх зростання. Фолієва кислота входить до складу дріжджів, печінки, в листові зелені рослини. Дефіцит її змінює картину крові, веде до недокрів'я і порушення клітинного метаболізму. Щоденна потреба дорівнює 150-200 мг.


21.06.2016; 14:20
хиты: 93
рейтинг:0
Общественные науки
антропология
физическая антропология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь