пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет 29

1.У першому випадку виділяють миттєву, короткочасну, оперативну, довгострокову і генетичну пам'ять. У другому випадку говорять про рухової, зорової, слуховий, нюхової, дотиковий, емоційної та інших видах пам'яті. 

Миттєва, , пам'ять пов'язана з утриманням точної та повної картини тільки що сприйнятого органами почуттів, без якої б то не було .

Короткочасна пам'ять є спосособом зберігання інформації протягом короткого проміжку часу. Тривалість утримання мнемічних слідів не перевищує декількох десятків секунд.

Оперативною називають пам'ять, розраховану на зберігання інформації протягом певного, заздалегідь заданого терміну, в діапазоні від кількох секунд до декількох днів. 

Довгострокова - це пам'ять, здатна зберігати інформацію протягом практично необмеженого терміну. 

Генетичну пам'ять можна визначити як таку, в якій інформація зберігається в генотипі, передається і відтворюється в спадщину. 

Зорова пам'ять пов'язана із збереженням і відтворенням зорових образів. Вона надзвичайно важлива для людей будь-яких професій, особливо для інженерів і художників.

Слухова пам'ять - це гарне запам'ятовування і точне відтворення різноманітних звуків, наприклад, музичних, мовних. Вона необхідна філологам, людям, що вивчають іноземні мови, акустика, музикантам.

Рухова пам'ять є запам'ятовування і збереження, а при необхідності і відтворення з достатньою точністю різноманітних складних рухів.

 Емоційна пам'ять - це пам'ять на переживання. Вона бере участь у роботі всіх видів пам'яті, але особливо проявляється в людських відносинах. их рухів. Вона бере участь у формуванні рухових, зокрема трудових і спортивних, умінь і навичок.

Тимчасова організація пам'яті

Зміна сліду пам'яті - энграммы у часі спонукало дослідників запровадити тимчасової критерій для розрізнення видів пам'яті. З позиції прибічників, підкреслюють роль тимчасового чинника становлення энграммы, у житті є кілька етапів. Вони послідовно перетікають одне в одного й різняться механізмами зйомки энграммы, ступенем її стійкості, обсягом одночасно сохраняемой інформації.

Основні експериментальні факти і що клінічні спостереження, що підтверджують двоїсту природу пам'яті, — поділ в короткочасну і довгострокову, пов'язані з явищем ретроградною амнезії. Ретроградна амнезія полягає у випадання пам'яті на події, попередні дії амнестического агента (электрошоку, травмі мозку, запровадження фармакологічних препаратів та інших.). Люди, стадающие на амнезію, викликаної травмою мозку, звичайно може згадати події, безпосередньо їй попередні, тоді як згадки подіях попередніх вони зберігаються.

2) Міжнейрональні зв'язку. Синапси, їх будова і функції
Синапс
  - спеціалізована зона контакту між відростками нервових клітин та іншими клітинами, що забезпечує передачу інформаційного сигналу. Морфологічно синапс утворений контактуючими мембранами двох клітин. Мембрана, що належить відросткам нервових клітин, називається пресинаптичною, мембрана клітини, до якої передається сигнал, - постсинаптичною. У відповідності з приналежністю постсинаптичної мембрани синапсу їх розділяють на нейросекреторні, нейром'язові і міжнейрональні. 
Структура синапсу
Передача імпульсів здійснюється хімічним шляхом за допомогою медіаторів або електричним шляхом за допомогою проходження іонів з однієї клітини в іншу. Між обома частинами є синаптична щілина, краї якої укріплені міжклітинними контактами. Частина аксолемми булавовидний розширення, прилеглих до синаптичної щілини називається пресинаптической мембраною. Ділянка цітолемми сприймає клітини, що обмежує синаптичну щілину з протилежного боку, називається постсинаптической мембраною , В хімічних синапсах вона рельєфна і містить численні рецептори. У синаптичному розширенні є дрібні везикули, так звані синаптичні пухирці, що містять або медіатор (речовина-посередник у передачі збудження), або фермент, що руйнує цей медіатор. На постсинаптичній і пресинаптичній мембранах присутні рецептори до того чи іншого медіатора.
Функція синапсу полягає в перетворенні електричного сигналу (імпульсу), що передається пресинаптической кліткою, в хімічний сигнал, який впливає на іншу клітку, відому як постсинаптическая клітина. Більшість синапсів передають інформацію, виділяючи нейромедіатори в ході процесу поширення сигналу.

3) Розкрийте концепцію про вегетативний невроз Ф.Александера
Якщо безсвідомий конфлікт не має виходу у відповідному зовнішньому прояві, то він приводить до емоційної напруги,  яка супроводжується стійкими змінами у вегетативній нервовій системі. На думку Ф.Александера, подібні зміни у вегетативній нервовій системі можуть потягнути за собою зміни тканин, а, можливо, навіть і незворотні ураження органів. На відміну від конверсії, в цьому процесі відсутній символічний виразний характер вибору органу  ураження, а також не відбувається емоційне полегшення завдяки виникненню тих чи інших симптомів хвороби. Навпаки, переживання фізичного страждання, як, наприклад, при ядусі або коліті, може ще більше ускладнити психічні проблеми.
Ф.Александер припустив також, що специфічний психічний конфлікт тягне за собою порушення в певних органах.
Теорія “специфічності конфлікту” представляє сьогодні лише історичний інтерес, оскільки уже давно можна вважати доказаним, що вегетативна нервова система відповідає на різні емоційні переживання приблизно однотипно. Вибір ураженого органу скоріше детермінований  генетично. Відомо, що в одних сім’ях “слабким місцем” виявляється серце, в інших – нирки і т.д. З іншої сторони, психічний фактор запускає процес соматизації. Створюються умови, коли на індивідуальне для кожної людини “слабке місце” накладається непереносне навантаження, і, внаслідок, часто наступає хвороба. Очевидно, за цим же механізмом патологія вибирає свій об’єкт і при ускладненнях після грипу, ангіни і т. п.


24.06.2016; 19:23
хиты: 82
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь