пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Засоби масової інформації в політико-психологічній інтерпретації іміджу політика.

Імідж політика – це символічний образ, який формується у сві- домості виборців і виникає як продукт комунікативних процесів між політиком та його соціальними групами.

ЗМІ відіграє роль каналу формування парадигми психолінгвістичного інструментарію при іміджуванні політиків.

Яскравим прикладом умілого маніпулювання ЗМІ психолінгвістичними інструментами утворення або руйнування іміджу політичних лідерів може виступати показ саме тих фрагментів засідань Верховної Ради України, коли з трибуни виступає політик, мовлення якого не є взірцем.

ЗМІ формують парадигму психолінгвістичних інструментів при іміджуванні політиків завдяки ще одному з прийомів, а саме: використанню комічного. Ненав'язливі анекдоти друкуються на останніх сторінках газет, журналів, спеціальних сайтах в інтернеті. Саме лiнгвiстичнi категорiї мови, що реалiзують комiчне, створюють певний iмiдж, допомагають полiтиковi здiйснювати соцiальний контроль над масами. Комiчний образ полiтика якраз не переконує електорат, а приховує та перекручує внутрiшнi домовленостi опонентiв. Iмiдж комiчного героя анекдотів, які друкуються в ЗМІ, iнодi рятує полiтика вiд семантичного фiаско.

ЗМІ оперативно публікують комiчне в мовi полiтикiв, тому що це приваблює і тішить пересічного українця, який споживає велику кількість інформаційних потоків. Іноді споживач не в змозі переопрацювати такий вал серйозної інформації та змушений для "розвантаження" звертатися до більш спрощених за обсягом, структурою та змістом текстів, передач тощо.

Засоби масової інформації (ширше – засоби масової комунікації) відіграють також певну роль у процесах руйнування й утворення іміджу політиків. Одні ЗМІ утворюють позитивний імідж політиків, інші – руйнують його. Треті ЗМІ не переймаються проблемами політичного іміджування, тобто не виконують роль інформаційного каналу зв'язку між політиками та народом.

 

 

 

 

 

 


20.06.2016; 22:14
хиты: 96
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь