пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Психологія політичної влади: завдання та методологія дослідження.

Психологія влади передбачає вивчення влади як форми психологічного впливу людини по відношенню до інших людей.

Влада — це можливість підкоряти собі людей, впливати на їх поведінку за допомогою власного авторитету і положення. Психологія влади – це одна з найбільш популярних форм психологічного впливу, яка як і раніше знаходиться в стадії дослідження і вивчення.

Психологія влади та її структура

Щоб наділена владою людина могла панувати над іншою людиною, групою людей або суспільством, необхідно наступне:

  • присутність суб’єкта влади (чоловік, структура, компанія і т. д.);
  • наявність об’єкта влади (людина, група людей, організація тощо);
  • волевиявлення суб’єкта влади у вигляді наказу або вимоги коритися;
  • беззастережне підкорення або послух з боку об’єкта влади;
  • наявність формального дозволу на основі встановлених норм і правил, яке дає право суб’єкту, що має владу, домінувати (наказувати, підпорядковувати) по відношенню до об’єкта.

В основі психології влади перебуває таке поняття, як нерівність людей, в результаті чого один має право володарювати, тоді як інший змушений коритися.

Види влади

Існують різні методи психологічного підпорядкування, які залежать не тільки від кожної конкретної ситуації, але і від джерела використовуваної влади. Отже, можна виділити такі види влади:

  • Влада-примус. В основі даного виду психологічного впливу лежить страх. Такий вид влади успішно застосовується різними компаніями, фірмами, організаціями в процесі управління і контролю над працівниками.
  • Еталонна влада. Людина, що чинить влада на інших, є для них ідеалом і зразком. Підсумок — беззастережне підпорядкування.
  • Влада винагороди. У якості заохочення за підпорядкування має владу, впливаючи на психологію підлеглих, використовує винагороду (підвищення оплати, преміальні виплати, додаткова відпустка тощо).
  • Експертна влада. В основі даного методу лежить така психологія влади, коли суб’єкт надає вплив шляхом демонстрації власних досягнень, здібностей, спеціальних знань і т. д.
  • Влада інформації. Не завжди охайний, але завжди дієвий метод психологічного впливу суб’єкта влади на бажаний об’єкт. Володіючи інформацією про організації, співробітників або підлеглих, має влада має всі повноваження здійснювати контроль і маніпулювати об’єктом влади.

Розглядаючи психологічні складові різних видів влади, можна простежити одну закономірність: застосування одного виду влади може чинити значний вплив на інші.

Займаючись дослідженням такого поняття, як влада, коли між мають владу і підлеглим формуються певні стосунки, можна більш широко і системно охарактеризувати психологію влади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20.06.2016; 22:14
хиты: 105
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь