пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Суб'єкт та об'єкт влади, їх психологічні характеристики.

Основними компонентами влади є суб' єкт, об' єкт, засоби і процес, що приводять в дію всі елементи влади. Суб' єкт влади втілює її активний, спрямовуючий початок. Суб'єктом влади може бути окрема людина, організація, спільність людей (народ), або навіть світова співдружність, об' єднана в Організацію Об' єднаних Націй.

Суб'єкт влади має ряд якостей: бажання владарювати, волю до влади, що проявляється в примусі до покори та ін., створює умови для виникнення і функціонування владних відносин. Більшість людей не відчували психологічного задоволення від володіння владою і влада сама по собі для них не є цінністю. Багато хто взагалі бажав би ухилитися від керівних посад і зв' язаних з ними психологічної і соціальної відповідальності, якби влада не відкривала широкі можливості для володіння різними благами: високі прибутки, престиж, вигідні зв' язки, привілеї, пільги тощо.

Для них прагнення до влади служить лише засобом досягнення їх мети. Окрім бажання керувати і готовності брати на себе відповідальність, суб'єкт влади має володіти знаннями, умінням знаходити вихід із складних ситуацій, тобто бути компетентним, знати суть справи, становище і настрої підлеглих, уміти використовувати засоби владних відносин, мати авторитет у людей. Звичайно ж, в реальному житті, володіючи владою, імущі в різній ступіні наділені такими якостями. Адже влада - це можливість наказувати в умовах, коли той, кому наказують, зобов' язаний підкорятися.

Суб' єкти політичної влади мають складний багаторівневий характер: її першими діючими особами є індивіди, вторинними - політичні організації, партії, суспільні об' єднання, суб' єкти найвищого рівня, що безпосередньо представляють у владних структурах і відносинах різні суспільні об' єднання, а весь народ - політичні еліти і лідери. Зв' язок між рівнями може порушуватись. Так, лідери нерідко відриваються від мас і навіть від політичних партій і політичних рухів, що сприяли їх приходу до влади. У відносинах влади відображенням першорядності ролі суб' єкта є широко розповсюджене ототожнення влади з її носіями.

До об'єктів влади відносять усі сфери суспільного життя — економічну, духовну, соціальну, науково-технічну тощо, суспільство загалом. Народ завжди, навіть у найрозвинутіших демократіях, є об’єктом влади, – адже влада й виникає для того, щоб керувати суспільством.

Влади не може бути без підпорядкування об'єкта. Здатність до підпорядкування залежить від засобів (ресурсів) впливу, якими володіє суб'єкт, і від мотивації підпорядкування, яка може бути викликана:

  • страхом за свою безпеку, страхом залишитись без певних благ;
  • звичкою виконувати накази;
  • відчуттям обов'язку;
  • авторитетом суб'єкта влади.


20.06.2016; 22:14
хиты: 106
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь