пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Охарактеризуйте основні структурні підрозділи предмета політичної психології.


Беручи участь у всіх реально існуючих політичних процесах, політична психологія володіє різноманітною і розгалуженої внутрішньої структурою. В силу її включеності в різноманітні сторони політичного життя її структурні компоненти можуть характеризувати зміст політичної поведінки різних суб'єктів, різні (біофізичні, індивідуально-психологічні та соціально-психологічні) рівні їх психологічних потреб, національно-цивілізаційні риси «людини політичного» (що характеризують особливості російської, американської, китайської та інших різновидів психології) та інші політичні явища.
Один структурний зріз політичної психології складаютьіндивідуальні та групові форми свідомості, що зумовлюють зміст політичних почуттів і емоцій. Так, до індивідуальних психологічних утворень, породжених міжособистісними зв'язками людини з іншими суб'єктами та інститутами влади, відносяться:
O персональний досвід;  O специфічні емоційні реакції на зовнішні виклики середовища;
O певна здатність до самоаналізу; O особливості індивідуальної волі і пам'яті.
Ці елементи надають неповторний відтінок будь-яким формат політичної поведінки індивідів.

Структурні компоненти політичної психології розрізняються оформленностью емоційно-чуттєвих реакцій і висловлюють розуміння людиною співвідношення загальних, колективних та індивідуальних інтересів, підпорядкованість його свідомості сформувався в групі психологічного клімату, чинним там звичкам і стереотипам щодо політичних явищ (груповий конформізм і лояльність), схильність до лозунговими мислення, здатність до поділу відповідальності в групі, характер критичності і згоди з думкою лідерів і аутсайдерів, ступінь сприйняття інформації і здатність до творчих рішень і т.д.
У плані уточнення даних характеристик прийнято враховувати специфіку великих  груп, до яких можна віднести класи, верстви, територіальні утворення, нації і т.д., а також малих груп, зокрема, мікросоціальних об'єднань людей, неформальних утворень, окремих політичних асоціацій і т.д. Кожна з цих груп відрізняється тимчасовим або постійним характером існування, переважанням організованих або стихійних зв'язків, спеціалізованим або мультифункційним призначенням і т.д.

 

 

 

 

 

 

 


20.06.2016; 22:14
хиты: 86
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь