пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

81.ротьба ОУН і УПА за незалежність України під час та після Другої світової війни.

1.   ДО ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

 

В 1917-1920 роках українці нарешті створили свою державу, яка не лишеіснувала, розбудовувалася і воювала, а й була визнана у світі.


Але утримати Незалежність не вдалося - українські землі були розділені між кількомадержавами: переважно СРСР і Польщею.


Обидві держави вкрай негативно сприймали ідею української незалежності і кожна по-своємуборолася з державницькими ідеями наших славних попередників.


Якщо в СРСР хоча б формально державність існувала, мова і культура формально незаборонялися, то в міжвоєнній Польщі ситуація була значно гірша.

 

Саме тому на початку 1929 року у Відні виникла організація, яка взяла насебе місію поновлення української державності. Це - ОУН.

Тож, діяльність ОУН була спрямована саме проти польської влади і саме заправа українців на територіях міжвоєнної Польщі, яка не була демократичноюдержавою (як ми це зараз розуміємо). Тож і недивно, що судові політичні процесипроти ОУН, м'яко кажучи, мали місце. Суди,де говорити по-українськізаборонялось. Після одного з таких судів у польській в'язниці опинився зухвалийукраїнський патріот Степан Бандера.

2.   ПІД ЧАС ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Тому після початку радянсько-нацистської фази Другоїсвітової війни наївне українство, посилаючись наісторичну пам'ять, вирішило, що німецькі нацисти, як і німецька держава у 20-х,стане на захист українства і допоможе скинути радянсько-російське ярмо.

Саме тому 30 червня 1941 року у Львові силами ОУНта інших патріотичних організацій відбулося проголошення Акту відновленняукраїнської державності, яке за їхнім задумом повинне було мати продовження –проголошення Акту в Києві.

Нацистиобурені! Вони вимагають від Бандери і ОУН скасувати Акт. Після відмови цезробити - українських незалежників кого розстрілюють, кого заарештовують івідправляють у концтабір. Бандера аж до 1944 року - в'язеньЗаксенхаузена.

Як до цього він, борючись за Україну,сидів у Польській в'язниці, так тепер опинився у нацистській. В Аушвіц відправляютьбратів Бандер, де брата Бендери вбивають.

 Отже, Степан Бандера не міг керувати боротьбоюза українську незалежність, адже в цей час він знаходився за ґратами. Незважаючина це, він залишився прапором мужності і патріотизму, натхненником в боротьбі.Реальним керівником боротьби за Незалежність України стає Роман Шухевич,командуючий УПА.

Він на знищення і арешт патріотів ОУН відповідаєзбройними діями. Відтак політична організація перетворюється в збройну силу.Гестапівці, ССівці - на них спрямовані головніудари наших.

Сталін певною мірою сприяв ОУН-УПА, оскількивони ослабляли Гітлера. Відомі факти спільних дій вояків УПА і червонихпартизанів, яким аж ніяк Кремль не забороняв співробітничати з «бандерівцями».

В 1944, коли нацисти втрачають контроль над територіями, де мала бутистворена українська держава,Бандера, ОУН і УПА перестали бути небезпечними дляних. Навпаки, тепер ці сили, враховуючи їхпрагнення створити незалежнуукраїнську державу, ставали небезпечними дляСталіна і корисними для Гітлера.Тому нацисти звільняють Бандеру.

3.   ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Людожери з НКВД за підтримки потужного державногоутворення - СРСР - аж до 1961 року воювали з УПА. До 1954 року це протистояннябуло дуже конкурентним.

15 років війни «після війни»! Без жодноїпідтримки з-за кордону проти потужного НКВД! Така війна можлива лишезабезмежної підтримки тогочасних волонтерів, якими стали мільйони українців,як ізараз у війні з гібридно-окупаційними військами Путіна.

Чи можливо таке було б,якби рядові українці не поділяли поглядівОУН-УПА? 
Чи це можливо було б, якби «бандерівці» справді діяли всупереч інтересам громадичи вчиняли звірства, про які так багато говорили в СРСР, а тепер у РФ чи тут наДонбасі?

Сотні тисяч вбитих, мільйон виселених за межі України на поселення у Сибір чи ГУЛАГи- не зламали народ, який і тепер бореться з ворогом, що посягає на нашу Державність,на нашу Незалежність.


15.06.2016; 23:22
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь