пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

64.Створення та діяльність Української Центральної ради - органу державного будівництва в Україні.

Початок діяльності Центральної Ради

У кінці лютого 1917 р. в Петрограді в результаті збройного повстання робітників і солдатів царизм було пова­лено. Проте боротьба за владу не закінчилася. Па­ралельно існували дві політичні структури, які представляли інтереси різних соціальних верств:

Тимчасовий уряд, сформований в основному з ліберально-бур­жуазних депутатів IV Державної думи, і Рада робітничих і сол­датських депутатів.

В Україні ситуація виявилася ще складнішою. Поряд з органами Тимчасового уряду та робітничими й солдат­ськими Радами (лише в березні 1917 р. їх було вже понад 170), виник ще один орган, який згуртував українські на­ціонально-демократичні сили, — Центральна Рада. Це спо­чатку громадське об'єднання було створене 7 березня 1917 р. У Києві з ініціативи низки політичних, громадських, нау-кових організацій. Головою Ради обрали визначно­го історика і громадського діяча М. С. Грушевського. Серед партій провідну роль у Центральній раді відігравали Ук­раїнська партія соціалістів-федералістів (УПСФ), Україн­ська соціал-демократична робітнича партія (УСДРП)

Діяльність Центральної Ради

Невдовзі Центральна Рада створила свій виконавчий ор­ган — Генеральний секретаріат на чолі з відомим українським письменником В. К. Винниченком. До складу секретаріату входило 8 міністерств, якими керували переважно представники соціал-демок-ратичної партії. Дії Центральної Ради викликали невдоволення з боку Тимчасового уряду і лише черговий провал нового насту­пу російських військ у Галичині змусив його піти на переговори 3 ЦР. У переговорах узяли участь О. Керенський, І. Церетелі від Тимчасового уряду, М. Грушевський і В. Винниченко від Цент­ральної Ради. Тимчасовий уряд змушений був визнати Гене­ральний секретаріат своїм крайовим органом управління п'яти (з дев'яти) українських губерній (Київської, Полтавської, Подільської, Волинської та Чернігівської). Це означало зрос­тання авторитету, впливу і влади Центральної Ради.

Проте Центральна Рада позбавлялася законодавчих прав. цей новий компроміс з російським урядом було зафіксовано


15.06.2016; 23:16
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь