пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

69. Філософія техніки

– це напрям у філософії, що виник у XXст. Його поява викликана передусім надзвичайно широким розповсюд­женням техніки і технічних засобів саме в цьому столітті, а також всеохоплюючим впливом техніки на всі сторони життя су­спільства.

Слід зазначити, що інтерес до науки і техніки виник задовго до XX ст. Так, певні міркування про засоби людської діяльності зустрічаються у творах Платона й Аристотеля. В епоху Відродження технічною діяльністю займалися Леонардо да Вінчі (1452-1519), Микколо Тарталья (1499-1577), Петро Апіан (1501-1552), Герхард Меркатор (1512-1594).

В період Нового часу знання та вміння поділялися на аrtes mесhаnіkal (механічні мистецтва) та аrtеs lіЬегаlіs (вільні мистецтва). До механічних мистецтв відносилися: рільництво, полювання, , зброярство, медицина, ткацька справа і театральне мистецтво, оскільки воно вимагало спорудження підмостків та виготовлення і використання декорацій. Найбільш вагомий вклад в обґрунтування філософських проблем техніки вніс німецький філософ Ернст Капп (15 жовтня 1808 — 30 січня 1896 ), який написав філософський трактат «Філософія техніки». Значний внесок у розроблення філософії техніки зробили французький вчений Еміль Дюркгейм (1858-1917), німецький соціолог Макс Вебер (1864-1920), американський філософ та соціолог Елвін Тоффлер (народився 3 жовтня 1928). Чинниками розвитку цього напряму у філософії є:

 -  техніка є основним чинником розвитку сучасної людської спільноти;

- розвиток техніки впливає на всі сторони життя суспільства, радикально змінюючи їх зміст;

- високий рівень розвитку техніки розкрив принци­пово нові аспекти їх зв’язку з різними сферами людської життєдіяльності (робота, побут);

- з поступом техніки корінним чином змінилися всі сторони людського буття – ми не уявляємо свого існування без мобільного зв’язку чи Інтернету.

Бурхливий хід науково-технічного розвитку у XX ст. привернув увагу вчених, дослідників та й узагалі громадської думки людства до того, що таке техніка, як вона пов’язана з наукою та розвитком суспільства.  Існує декілька підходів щодо розгляду проблем на природу і сутність техніки: Вузький підхід – при ньому до техніки відносять будь-які допоміж­ні засоби діяльності, тобто знаряддя та засоби праці, який, на наш погляд, не зовсім вірний (палиця дикуна – це вже техніка).

Загальноприйнятий підхід розглядає техніку як сукупність технічних пристроїв і засобів, що матеріалізують знан­ня і сприяють підвищенню ефективності людської діяльності.

Це переважно інженерно-технічний підхід, але і він наголошує на проблемах зв’язку людської діяльності з процесами природи, умовах ефективності людської діяльності та її критеріїв, розуміння співвідношення людської діяльності з природними впливами. Усі ці проблеми та питання перебувають у полі зору філософсь­ких досліджень.

 При широкому підході поняття «техніка» вживають у різних значеннях:

  • техніка швидкого читання;
  • техніка акторської гри;
  • техніку гри на музичних інструментах тощо.

При такому вживанні поняття «техніки» виходить за межі позначення технічних пристроїв і може бути застосоване майже до всіх сфер та напрямів людської діяльності. А це свідчить про те, що технічна сторона є важливою і необхідною стороною людсь­кого буття, людського способу самоутвердження у світі. Майже всі, хто розглядає техніку в широкому значенні цього терміна, наполягають на таких концепціях сутності техніки:

Анрі Бергсон (1859-1945) – французький філософ: «техніка і технічна діяльність обумовлені принциповою нездатністю людини до злиття з природою і вона ставить між собою і природою технічні засоби»;

Мартін Хайдеггер (1889-1976) – німецький філософ: «техніка – це прояв можливостей людини існувати поза природою і впливати на неї»;

Бенджамін Франклін (1706-1790) – американський вчений «техніка є засобом матеріалізації знань людини і реалізації нею законів природи».

Виходячи з вищевказаного можна зробити висновки що:

- техніка є підґрунтям людського існування і про­явом особливостей взаємодії людини з оточуючою дійсністю;

- техніка пов’язана з сутнісними особливостями людсь­кого пізнання та інтелекту;

- техніка є засобом лю­дини оволодіти безконечним і безмежним світом.


09.06.2016; 15:35
хиты: 80
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь