пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53.Поняття онтології. Типи онтології: матеріалізм, ідеалізм, монізм, дуалізм, плюралізм.

 Онтологія – це вчення про буття, розділ філософії у якому з’ясовуються фундаментальні проблеми існування, розвитку сутнісного, найважливішого. Поняття “онтологія” не має однозначного тлумачення у філософії. І це не випадково. Воно складне, змістовне, багатогранне. Існує, принаймні, три значенняцьогопоняття:
По-перше, підонтологієюрозуміють ту частинуфілософії, яка з’ясовуєосновні, фундаментальніпринципибуття, першоначалавсьогосутнісного. Самепоняття “онтологія” у перекладі з грецькоїмовиозначаєвчення про суще, сутнісне, найважливіше (онто – суще, сутнісне, логія – вчення). Цевчення про першоосновибуття, про субстанцію, матерію, простір, час, рух, причинністьтощо.
По-друге, у марксистськійфілософіїпоняття “онтологія” вживається для з’ясуваннясутностіявищ, щоіснуютьнезалежновідлюдини, їїсвідомості (та ж матерія, рух, розвиток, йогооб’єктивнізакони і т.п.).
По-третє, у західнійфілософії в поняття “онтологія” тежвключаютьнайзагальнішіпринципибуття, але вони розглядаються на рівнінадчуттєвої, надраціональноїінтуїції.

Матеріалі́зм — один з основних напрямків філософії, який у вирішенні основного питання філософії стверджує, що буття,природа, матеріальне є первинним, а духсвідомість, ідеальне — вторинним.

Ідеалізм — протилежний матеріалізму напрям філософії, вихідним принципом якого є твердження, що в основі речей і явищ об'єктивної дійсності лежить не матеріальне, а ідеальне, духовний початок: світовий розум, ідеявідчуття і т. ін.

Моні́зм — теорія, згідно з якою різні типи буття або субстанції, що здаються різними, врешті зводяться до єдиного джерела. Для розуму, що не рефлектує, у світі існує практично нескінченне число типів субстанції: камінь, дерево, скло, сіль, цукор здаються глибоко та очевидно різними речовинами.

Дуалі́зм — доктрина, котра стверджує, що фізичні предмети є незалежними у своєму існуванні і природі від розумового акту пізнання і знання. Дуалізм теж вважає, що існує різниця між «ментальними» (розумовими) та «реальними» предметами і подіями, так що останні існують незалежно від того чи вони є пізнаними чи непізнаними спостерігачем.

Плюралізм в філософії означає "доктрина множинності", згідно з якою існує кілька незалежних основ буття чи істинного знання, часто використовується як протилежність монізму ("доктрина єдиності") та дуалізму ("доктрині подвійності").


09.06.2016; 15:35
хиты: 121
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь