пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52.Вплив ідей постмодернізму на сучасну культуру (літературу, живопис, музику, кіно).

Духовне життя несумісне з будь-яким насильством. Представники постмодернізму справедливо зазначають, що насильницьке утвердження певної системи цінностей як абсолютної та єдино-можливої призводить до так званої карцерації соціокультурного та індивідуального життя, тобто до замкнення їх у карцер, дисциплінарно обв’язувальних норм, цінностей, ідеалів і в кінцевому підсумку - до тоталітаризму. Відродження та оновлення духовності має відбуватися шляхом вільного та творчого розгортання і конкретизації універсальної, загальнолюдської системи цінностей у відносно поліваріантні ціннісні ієрархії, що мали б національні культурні коріння, відповідали потребам сучасної епохи, конкретного суспільства і конкретної особистості, зберігаючи загальну орієнтацію на триєдність цінностей Істини, Добра, Краси.

Естетична специфіка постмодернізму в різних видах і жанрах мистецтва пов'язана, перш за все, з некласичної трактуванням класичних традицій далекого і близького минулого, їх вільним поєднанням з ультрасучасною художньої чуттєвістю і технікою.
Постмодерністський діалог з історією культури пов'язаний з відродженням інтересу до проблем гуманізму в мистецтві, пильній увазі до змістовних моментів творчості, його емоційно-емпатичних аспектам. Разом з тим напруженість цього діалогу створює свого роду іронічний подвійний код, який посилює ігрове начало постмодернізму в мистецтві. Другу половину ХХ століття в мистецтвівизначають як постмодернізм. Термінтакождосить широкий. Епохапостмодернізму так само далека відєдності, як і модернізм. Збереглисяприхильники авангардизму першоїполовинисторіччя, який сам перетворився на класику. Не припиняється подальше новаторство. У той же час повернувся ряд історичнихтрадицій. Для багатьохпошукнових форм перестав бути самоціллю, а перетворився просто в один з вирізнихзасобів.


09.06.2016; 15:35
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь