пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Зміст основних ідей філософії постмодернізму.

Постмодернізм у філософії – саме неоднозначне явище у всій історії людської думки. У нього є свої пророки, прихильники і теоретики. Рівно стільки ж течія має противників і незгодних з його ідеями. Ця філософія скандальна і нестандартна, тому вона знаходить або своїх фанатів, або затятих ненависників. У ній складно розібратися, в ній багато цікавого і спірного. Серед найбільш яскравих фігур, благородіє яким постмодернізм у філософії отримав своє оформлення, можна назвати Жака Лакана, Жиля Дельоза, Ісака Дерріду, Мішеля Фуко та інших.
У ряді теоретиків називають імена Ніцше, Шопенгауера і Хайдеггера. Сам термін за явищем закріпився завдяки роботам Ж. Ліотара.

Складне явище, що характеризується настільки ж неоднозначними проявами в культурі і способі мислення – філософія постмодернізму. Основні ідеї цієї течії зводяться до наступного. Насамперед, це «втрата суб’єкта» філософії, звернення до всіх і ні до кого одночасно. Пророки цієї течії грають зі стилями, перемішують смисли попередніх епох, розбирають цитати, заплутуючи в своїй складній постановці свою аудиторію. Ця філософія стирає грані між формами, структурами, інституціями і взагалі всіма визначеннями. Постмодернізм претендує на винахід «нового мислення та ідеології», мета яких – зламати устої, традиції, позбавитися від класики, переглянути цінності та філософію як таку. Постмодернізм – філософія, що проповідує відмову від колишніх ідеалів, але при цьому не створює нових, а, навпаки, закликає відмовитися від них в принципі, як від ідей, відволікаючих від справжнього життя. Її ідеологи прагнуть створити принципово нову, радикально відрізняє від всього відомого донині, «життєтворчих культуру», в якій людина повинна набути абсолютно повну, нічим не обмежену (у тому числі і рамками розумності і совісті) свободу. Порядок в культурі вони хочуть замінити хаосом, щоб культур стало безліч, аналогічним же чином повинні стати різноманітними політичні системи, між якими так само не повинно залишитися граней. Якщо в модерній філософії орієнтація була на життя людини, то зараз робиться акцент на опір світу людині і його нерозумному впливу на цей світ. Людина, заявляють постмодерністи, лише маріонетка «потоку Бажань» і «дискурсивних практик». При такому ставленні важко породити що-небудь позитивне і прогресивне. Постмодернізм у філософії – це захід думки, якщо хочете, самоліквідація філософії. Раз немає ніяких граней, виходить, немає ні добра, ні зла, ні істини, ні брехні. Подібна тенденція дуже небезпечна для культури.


09.06.2016; 15:35
хиты: 80
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь