пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Діалектика як теорія розвитку: принципи, категорії, закони.

Діалектика - це наука про найбільш загальних закономірних зв'язках, про становленні та розвитку буття і пізнання, і заснований на цьому вченні метод мислення та пізнання. Його сутність у тому, що на використанні об'єктивних законів діалектики виробляється суб'єктивний метод пізнання навколишньої дійсності. Діалектика, як і всяка інша наука, що вивчає явища і процеси дійсності має свою структуру: принципи, категорії, закони.
Основні принципи діалектики: 1. Все в світі знаходиться в русі, притаманні всьому зміни, причому рух йде від нижчого до вищого, від простого до складного. Головна лінія цих змін – розвиток (зміна не тільки кількісне, але і якісне). 2. Все в світі знаходиться у взаємозв'язку, немає такого явища, яке було б абсолютно незалежним від інших. Речі, предмети, явища взаємно обумовлюють один одного, при цьому зв'язку завжди виявляються. 3. Рух детермінується внутрішньою суперечністю речей і предметів. Головний джерело руху - внутрішні суперечності.

Категорії — це ступені пізнання, які виражають його рух від явища до сутності, від менш глибокої сутності до все більш глибокої, від неповного знання до все більш повного і всебічного, від абстрактного до конкретного, багатого зв'язками та визначеннями.Діалектика, як обгрунтував Гегель, одночасно проявляється в ролі теорії розвитку, гносеології та діалектичної логіки. Подвійним змістом терміна діалектика обумовлене роздвоєння напрямків розвитку неї самої. Якщо сократівсько-платонівська діалектика послідовно просувалась у напрямку: діалектика – діалог (розмова) – дискусія (публічне обговорення якогось спірного питання) – дискурс (логічне обґрунтування доводів у ході дискусії), то започаткована Гераклітом діалектика, що згодом одержала назву наївної або ж стихійної (на відміну від діалектики Гегеля, яку прийнято називати ідеалістичною, і, відповідно, К.Маркса – матеріалістичною) отримала своє продовження в різного роду спробах – більш чи менш послідовних – виявлення джерела й певних закономірностей руху як саморуху, розвитку як саморозвитку.

Основні закони: Закони діалектики, що сформульовані в певних судженнях, є відображенням об'єктивних законів, притому на науковому і світоглядному рівні, є узагальненим результатом не лише пізнання світу, а й самопізнання людської думки. Порівняно з законами наук вони всезагальні, оскільки їх дія охоплює всю дійсність. Вони і закони буття і закони пізнання. Кожний з них має свій зміст і займає певне місце в системі законів.Закони діалектики невіддільні від категорій. З одного боку, будь-який закон виражається з допомогою категорій, з другого—відношення між категоріями (причина і наслідок та ін.) є логічним вираженням певних закономірностей. Категорії матеріалістичної діалектики становлять систему, в якій вони взаємозв'язані, переходять одна в одну, одна з одної випливають і таким чином відображають зв'язки і розвиток самої дійсності.Для розуміння взаємозв'язку і логічної послідовності категорій слід пам'ятати, що вони є підсумком, узагальненням всієї історії людського пізнання, логічними віхами на шляху духовного освоєння людиною світу.


09.06.2016; 15:35
хиты: 82
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь