пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Стародавня індійська філософія: особливості, основні проблеми, школи.

Зачатки філософських ідей починають виникати ще в надрах міфологічного осмислення дійсності. перші філософські погляди зароджуються в тісному зв'язку з міфологічними поглядами людей (що людина ще слабко уявляла собі розбіжності між собою і природою, між індивідом і коллективом).Зумовлене подальшим розкладом родового ладу розшарування міфології знайшло свій вираз у формуванні філософських шкіл, напрямів.

Особливості: у стародавній індійській філософії вже було поставлене питання про загальну основу світу. Такою основою вважався безособовий світовий дух "брахман". Відповідно до вчення веданти душа кожної окремої людини, що вважалася безсмертною, уступає світовому духу за своєю досконалістю. Це пояснюється тим, що душа тісно пов'язана з тілом. І хоча цей зв'язок підпорядкований душі ("атман") і загальному закону ("карма"), душа не може існувати самостійно і вона змушена щоразу після смерті тіла переселятися в інше тіло. Таких переселень ("самсара") може бути безліч. Вони настають одне за іншим доти, поки не наступить повне звільнення людини від життєвих негод ("мокша") і відбудеться повне злиття душі "атмана" зі світовим духом "брахманом".

Проблем не найшла!!!!

Школи: В основі всієї філософії Стародавьної Індії лежить антропологічний принцип Ортодоксальні школи продовжували традиції вед. Санк’я. В основі вчення лежить, що все існуюче походить від двох начал: душі (пуруша) і матерії (пракриті). Властивостями матерії є стійкість, дія і бездіяльність. Душа може досягти стану мокши (просвітлення). В цьому стані душа звільняється від матеріального вантажу. Саме мокша є метою людини. Йога. Засновки: Патанджалі. Взяли за основу санк’ю і розробляли лише практичні навички гармонізації і досягненні мокші. Веданта. Основою вчення були «Упанішади». Займалися питаннями космосу, світобудови. Визнавали авторитет брахманів, які мають передавати знання людям. Робили інтерпретацію ведичного знання, також визнавали жертвоприношення для підтримки гомеостазу розвитку всесвіту.Міманса. Займалися питаннями світобудови, визнавали авторитет вед. Розробили поняття харми – закону, тобто, потрібно дотримуватися етичних ритуалів.Ньяя. Написали «Ньяя-сутри». Зробили внесок в індуїзм. Основою було логічне обґрунтування принципів вед. Виділяли чотири джерела знання: сприйняття, умовивід, порівняння і слово авторитета. Поділяли знання на істинне і не істинне.Вейшешика. Розробили атомістичне тлумачення матерії і всього сущого. Стояли на позиціях метафізичного тлумачення світу. Визнавали лише два джерела знання: сприйняття і умовивід.


09.06.2016; 15:35
хиты: 82
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь