пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Специфічні риси філософського світогляду: всезагальність, рефлективність, категоріальність.

Філософське мислення є перш за все виділення найважливішого, істотного з нескінченного різноманіття навколишніх явищ. «Змістовний фітьтр» відбору інформації, характерний для філософії, виражається в трьох рисах філософського мислення: рефлексивності, всезагальності та категоріальності.

Рефлексивность - це прагнення до граничної усвідомленості своїх дій, тобто налаштованість на виявлення сенсу подій і їх зв'язку між собою. І починається рефлексія з дитячого подиву перед світом. Рефлексія не у всіх випадках призводить до справді філософського мислення, приводом для неї можуть бути помилкові проблеми.

Всезагальність філософського мислення означає спрямованість на об'єднання різноманіття людського життя - особистої, соціальної, пізнавальної - через виявлення їх зв'язку. З точки зору всезагальності зовсім не означає все знати про світ. Людина уявляє собі основні тенденції розвитку світу, суспільства і зрозуміти своє місце в цьому розвитку

Категоріальність здатність оцінювати і оновлювати підстави своєї власної діяльності в світі. Філософське мислення сильне саме своїм умінням задавати все нові і нові питання світу і самому собі У філософії немає заборони на критику, заборони на сумніви.


09.06.2016; 15:35
хиты: 80
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь