пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Система навчання та виховання В.О.Сухомлинського

 

9 не уверена0

 

На особистість дитини повинні бути орієнтовані процеси виховання і освіти, творча діяльність згуртованого колективу педагогів-однодумців і учнів.

Сутність етики комуністичного виховання Сухомлинського полягала в тому, що вихователь вірить в реальність, здійсненність і досяжність комуністичного ідеалу, вимірює свою працю критерієм і міркою ідеального.

Сухомлинський будував процес навчання як радісну працю:

• важливість формування світогляду учнів;

• важлива роль в навчанні відводилася слову вчителя,

• художній стиль викладу,

• твору разом з дітьми казок, художніх творів.

Сухомлинський розробив комплексну естетичну програму «виховання красою». У радянській педагогіці свого часу став розробляти гуманістичні традиції вітчизняної і світової педагогічної думки.

Він виховував у дітях особисте ставлення до навколишньої дійсності, розуміння своєї справи і відповідальності перед рідними, товаришами і суспільством і, що головне, перед власною совістю.

Основні принципи його вчення про виховання:

1) Неповторність кожної дитини.

2) Ні нездатних, бездарних і лінивих дітей

3) неравество розумових здібностей дітей. (Тут немає протиріччя з пунктом 2, тому що у дітей різні задатки розумових здібностей. Нездатних немає, вихованню підвладний кожен, а ось як саме буде побудовано виховання - це залежить від того, що ми маємо на початку, тобто від здібностей)

4) Індивідуалізація навчально-виховного процесу. Грубо кажучи до кожного учня свій особливий індивідуальний підхід. АЛЕ "Досвід переконує, - пише В. О. Сухомлинський у статті" Народний учитель ", - якщо в школі, скажімо, шістсот учнів, то це означає, треба шукати шістсот індивідуальних стежок."

5) Виявлення індивідуальних особливостей учнів (задатків, нахилів, обдарованість і тд). Диференційований підхід до навчання.

6) Кожен учень - особистість! Головним завданням щодо реалізації цього принципу є збереження і розвиток у дитини почуття людської гідності. Це завдання В.А. Сухомлинський вважав одним з найважчих і найтонших завдань педагога і, судячи з того, як часто зустрічається поняття людську гідність в його працях, представляється значимим. Поважне ставлення до человеческомудостоінству, людської особистості учня є, говорячи словами В.О.Сухомлинського, найважливішим педагогічним інструментом, оскільки дає можливість зберегти всі гарні людські якості, які були закладені у дитини від народження, - доброту, людяність, невгамовність, і не дає можливість розвинутися поганим властивостям - безвольною і мовчазною покірності, безсердечності, жорстокості.

Кінцева мета такого підходу - "творити дуже ніжну, тонку річ: бажання бути хорошим, стати сьогодні краще, ніж учора".

7). Отримання позитивних почуттів від навчання. Успішний учень, може пишатися від того, що він досяг таких ого-го висот. Це погано. =>

8) Навчання через подолання труднощів. Це дозволяє талановитому учневі не зазнаватися. Сухомлинський вважає, що "слід вміло вести підлітка шляхом подолання труднощів".

9) Дослідницький підхід до предмету вивчення. Навчання - це важкий розумову працю, щоб ця праця була успішною, навчання має бути цікавою. Цікавим може бути не тільки предмет пізнання, але і шлях пізнання. Шлях пізнання цікавий, коли учень сам досліджує об'єкт вивчення.

10) Самостійний розумову працю у учня в процесі навчання.

11) Людяність, чуйність, тактовність до учнів.

12) Оцінка як інструмент виховання, а не покарання.

13) Взаємозалежність особистості і колективу (?)

14) Учитель повинен любити свою роботу, бути вискокваліфіцірованним фахівцем, володіти вискоім моральними качетсве і підходити творчо до процесу виховання.

 


12.06.2016; 18:35
хиты: 86
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь