пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Виховання та самовиховання школярів. Можливості самовиховання.

Виховання і самовиховання - дві сторони єдиного процесу формування особистості 
Виховання - це цілеспрямований і організований процес формування особистості. Виховання як педагогічна категорія та процес має свої особливості:

  • – двосторонній характер;
  • – безперервність та довготривалість;
  • – взаємозв’язок, взаємодоповнюваність процесів виховання, самовихо­вання та перевиховання;
  • – багатофакторність різноманітних виховних впливів (батьки, друзі, навколишнє середовище, засоби масової інформації тощо);
  • – латентний (прихований) характер результатів виховання;
  • – концентризм формування якостей особистості з урахуванням індивідуа­льних, психічних і вікових можливостей;
  • – різноманітність форм, методів і прийомів виховання;
  • – специфіка й труднощі оцінювання поведінки та якостей особистості у зв’язку з неточністю методів діагностики виховання.

Самовиховання - свідома діяльність, спрямована на якомога більш повну реалізацію людиною себе як особистості. 
За змістом виховання людини виділяються наступні види виховання:  Розумове, Трудове, Фізичне,  Моральне, Естетичне, Правове, Статеве.
За інституціональними ознаками виділяються наступні види виховання: Сімейне Релігійне Соціальне Дізсоціальне (асоціальне)  Корекційне
За домінуючим принципам і стилю відносин виділяються наступні види виховання: 
· Авторитарне 
· Вільне 
· Демократичний 
Виховання - це практико-перетворююча діяльність, спрямована на змінупсихічного стану, світогляду та свідомості, знання і способу діяльності, особистості та ціннісних орієнтації воспитуемого.
Сама дитина активна вже з народження, вона народжується зі здатністю до розвитку. Тому основними душевними факторами розвитку людини є самовиховання, самоосвіта, самонавчання, самовдосконалення.  

Самовиховання - це діяльність людини, спрямована на зміну своєї особистості у відповідності з свідомо поставленими цілями, сформованими ідеалами і переконаннями. Самовиховання передбачає певний рівень розвитку особистості, її самосвідомості, здатності до її аналізу при свідомому зіставленні своїх вчинків з вчинками інших людей. Важливою передумовою для виникнення і розвитку процесу самовиховання є формування самосвідомості учнівПровідним компонентом змісту самовиховання є формування вольових і моральних якостей. Здійснюючи самовиховання, людина може самоосвічуватися. 
Самовиховання починається з самооцінки.  Самооцінка формується шляхом порівняння себе з іншими людьми і шляхом зіставлення рівня своїх домагань з результатами своєї діяльності. Адекватна самооцінка дозволяє правильно сформулювати цілі самовиховання. Вона формулюється в тих випадках, коли суб'єкт виявляє думку про себе і своїх вчинках у людей, з якими контактує в родині, у навчальному закладі, на відпочинку; критично зіставляє себе з оточуючими. Якщо результат цих контактів - занижена самооцінка, людина починає знаходити в кожній справі нездоланні перешкоди, втрачає впевненість у собі. Основні прийоми самовиховання: 
Самонаказ (Це короткий, уривчасте розпорядження, зроблене самому )

Самонавіювання(самовнушение) (Воно допомагає вести себе не виходячи за рамки прийнятих у даному суспільстві правил культурної поведінки, володіти собою в найскрутніших ситуаціях. )Самокорректировки (дає можливість коректувати загострення пристрастей, привчає тримати себе в руках, швидко заспокоюватися в складних ситуаціях.

Саморегуляція (навчання умінню стежити за зовнішніми проявами емоційних станів; вмінню стримано ставитися до інших людей, терпимо сприймати їх недоліки, слабкості, помилки. У саморегуляції велику роль відіграє рефлексія. Чим вище інтелект людини, чим точніше самоусвідомлення, тим ефективніше функціонує саморегуляція. 
Самостимуляция 
Самоосвіта - це система внутрішньої самоорганізації не засвоєнню досвіду поколінь, спрямованої на власний розвиток.
Самовиховання передбачає використання таких прийомів, як: 
· Самообязательство (добровільне завдання самому собі усвідомлених цілей і завдань самовдосконалення, рішення сформувати у себе ті чи інші якості); 
· Самозвіт (ретроспективний погляд на пройдений за певний час шлях); 
· Осмислення власної діяльності і поведінки (виявлення причин успіхів і невдач); 
· Самоконтроль (систематична фіксація свого стану і поведінки з метою запобігання небажаних наслідків). 

 


12.06.2016; 14:46
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь