пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Складові частини виховання.

Составные части воспитания. Задачи воспитания.

Традиционными сост частями воспит назыв умственное, физич, трудовое, политич, нравственное, эстетическое.

Умственное восп вооружат обечаемых сист знаний основных наук,закладываютя основы научного мирровозр. Зад умств воспит: усвоение определ объема научных зн, формир научн мирровозр, развит умств сил, познават интересов, формир познават активности, развит потребностей постоянно пополнять свои знания.

Физич воспитание способствует выработке необходимых для успешной умственной и трудовой деят. Задачи: укрепление здоровья, повыш умствен и физ работоспособн, развит двигат качеств, обуч новым видам движ, формир гигиенич кач, развит стремления быть здоровым.

Трудовое воспитание –важный проверен веками принцип формир всесторонне и гармонически развитой личности. Охватывает те аспекты воспит, где формируются трудовые действия, складыв произв отнош, изучаются орудия труда и способы из изготовл. Направленно на ознакомл с нов принципами всех производств.

Нравственное воспитание. Под моралью понимается исторически сложившиеся нормы и правила повед чел-ка, определ его отнош к обществу, труду, людям. Нравственность-это внутр мораль, не показная, а для себя. Нрав воспит реш задачи: формир нравст понятий, суждений, чувств, убеждений, навыков, привычек поведения. Нравст понят и сужд дают возможность понимать, что хор, а что плохо, что не справеливо. Нрав чувства- это переживания своего отношения к нрав явлениям. Непроход нрав ка-ва- честность, справедливость, долг, порядочность, ответств, совесть, гуманизм, уважение.

Эмоцион воспитание - развитие эстет идеалов, потребностей и вкусов и воспитанников. Бывают теоретич(приобщение к эстет ценностям) и практич (активное включ в эстет деят). Задачи приобщения: формир этет знан, воспит эстетичн культ, разв этет чувств, приобщение чел-ка к прекрасному в жизни, развит строить жизнь по законам красоты, формир стрелен быть прекрасным. 

Задачи: активное участие каждого воспит в создании прекрасного своими руками.

Эстетическое воспитание в совр шк еще не соответствует всем требованиям развития эмоцион сферы, эстетич сознания личности.

 

__

Виховні цілі конкретизуються в основних напрямах або частинах виховання: етичному; естетичному; національному; військово-патріотичному; екологічному; правовому; трудовому; економічному; фізичному.

1.Етичне виховання

МЕТА: формування етичної свідомості особи, розвиток благородних відчуттів, умінь і звичок культурної поведінки в суспільстві.

Основні завдання:

  • формування позитивного відношення до етичних норм і правил;
  • засвоєння етичних знань, понять, формування ідейно-етичних переконань;
  • виховання етичних відчуттів, відносин: відчуття довга, гідності, делікатності, т.п.;
  • привиття норм і правил поведінки;
  • привчання до виконання трудових доручень, пов'язаних з самообслуговуванням, гігієною.

2. Естетичне виховання формує плотські знання, ціннісні відносини між людиною і дійсністю. Естетичне виховання нероздільно з вихованням етичним. Воно припускає формування у людини здібностей розуміти красу і любити красу мистецтва і життя. Засобами естетичного виховання є мистецтво, природа, трудова діяльність. Основні напрями естетичного виховання:

  • формування естетичних знань, особливостей прекрасного і потворного, піднесеного і низовинного, трагічного і комічного;
  • розвиток умінь розуміти і цінувати красу в мистецтві, природі, навчанні, техніці, спілкуванні;
  • формування переконань жити, вчитися і творити по законах естетики;
  • розвиток здібностей протидіяти потворному, низовинному, антигуманному.

3. Національне виховання. У широкому плані під системою національного виховання розуміють історично обумовлену і створену народом систему соціальних цінностей, поглядів, ідей і ідеалів, які стали ідеологією держави і керівництвом у вихованні підростаючого покоління. У цю систему входять всі види виховання, але основний акцент в кожному з них робиться на формуванні національної самосвідомості і залучення до матеріальної і духовної культури нації. Основні критерії оцінки національної вихованості:

  • знання історії України, традицій і звичаїв українського народу;
  • знання досягнень науки, техніки, культури, мистецтва України;
  • відчуття любові до народу України, пошана до історичного минулого, віра у відродження;
  • установка на примноження матеріальних і духовних цінностей України.

4. Військово-патріотичне виховання направлене на розвиток у хлопців і дівчат високих, благородних відчуттів любові до своєї Батьківщини, преклоніння перед тими, хто віддав за неї життя. Військово-патріотичне виховання доповнює етичне і національне виховання, формує наступні якості особи:

  • знання героїчного минулого українського народу і його воїнства;
  • відчуття пошани до військово-бойових традицій армії і флоту;
  • відчуття гордості і преклоніння перед героями-українцями;
  • почуття громадянського і конституційного обов'язку по захисту Української держави, його територіальній цілісності від ворогів;
  • установка на соціально-корисну діяльність для зміцнення держави;
  • прагнення стати кваліфікованим захисником, своєї Вітчизни.

5. Екологічне виховання – виховання здатності сприйняття і правильного розуміння єдності природи і суспільства, розвиток екологічних поглядів і відчуттів, потреби і умінь охороняти природу. Екологічне виховання повинне ув'язуватися з організацією виховання і контролем стану здоров'я учнів. **Основне завдання екологічного виховання – формування правильної поведінки людини в умовах екологічної небезпеки. В процесі екологічного виховання школярі повинні бути навчені діям в складних умовах, застосовувати захисні або підручні засоби для ліквідації вогнищ забруднення, коли слід звернутися до лікаря за допомогою і як надати допомогу собі.

6. Правове виховання – організована дія на свідомість і відчуття людини з метою формування у нього правосвідомості, пошани конституційних норм і правопорядку, розвитку умінь, необхідних для виконання норм має рацію, законів і громадського обов'язку.

Критеріями правового виховання можуть бути:

  • правові знання: знання Конституції України; знання має рацію і правопорядку; знання основних видів відповідальності; знання правил поведінки і внутрішнього розпорядку в навчальному закладі;
  • правові відчуття: відчуття патріотизму і особистої відповідальності за правопорядок; відчуття нетерпимості до відступів від законів і правил; відчуття пошани до прав інших людей;
  • правові уміння: уміння дотримувати і попереджати правопорушення; уміння дбайливе відноситися до державного майна, матеріальної бази учбового закладу.

7. Трудове виховання – складова частина виховання, направлена на виховання зацікавленого відношення до праці, психологічну і практичну підготовку підростаючого покоління до участі в створенні матеріальних і духовних цінностей. Праця – чинник розумового і фізичного розвитку, засіб пізнання світу; доцільна діяльність людини, направлена на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб суспільства.

Завдання трудового виховання:

  • формування відповідального відношення до праці, до праці як потреби;
  • формування психологічної і практичної готовності трудитися;
  • виховання умінь і навиків колективної і індивідуальної праці;
  • прівиття інтересу до науки, техніки, культури, виявлення схильностей і здібностей;
  • виховання свідомої дисципліни і дисциплінованості.

8. Економічне виховання – процес формування у учнів сучасного економічного мислення, відчуттів дбайливого і бережливого господаря, якостей працьовитості і діловитості, організованості і заповзятливості. Нове економічне мислення не можна виховати відразу, воно виробляється розумовою працею по оновленню знань, позбавленню від догм старої економіки і марнотратства. Важливим напрямом економічного виховання що вчаться є розвиток у них уміння берегти, раціонально витрачати, розумно економити час.

9. Фізичне виховання – організований процес управління фізичним розвитком людини за допомогою фізичних вправ, гігієнічних заходів і інших засобів з метою формування у нього фізичного здоров'я, емоційно-вольових і спортивних якостей. Фізичне виховання пов'язане з фізкультурою і спортом. Фізична культура – частина культури суспільства, направлена на розвиток фізичних здібностей людини і зміцнення його здоров'я. Спорт – система організації і проведення змагань по різних комплексах фізичних вправ.

Завдання фізичного розвитку:

  • зміцнення здоров'я і поліпшення самопочуття людей;
  • озброєння знаннями про фізичну підготовку людини;
  • формування стійкого інтересу до занять фізкультурою;
  • озброєння санітарно-гігієнічними уміннями і навиками;
  • формування умінь адаптуватися до фізичних, розумових і моральних навантажень.

 


12.06.2016; 14:33
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь