пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Технологія модульного навчання: основні ідеї, принципи та правила реалізації.

Мета навчання - Оптимізація психосоціального зростання вчителя і учня за допомогою технологічно повноцінного функціонування сукупності навчальних модулів, кожний з яких змістовно визначається проблемно-модульною про-грамою певного курсу, організаційно реалізується ієрархія 30-хвилинних міні-модулів, результативно визначається об’єктивними і суб’єктивними засобами оцінювання.

Зміст навчання - Визначається експерементальним навчальним планом, що рівноцінно поєднує соціально-культурний досвід різних наук та основних галузей соціальної практики, і проблемно-модульними навчальними програмами, які складаються з наукових проектів навчального модуля, сценаріїв інваріантних технологій повноцінного модульного процесу.

1.        Навчання будується за принципом об’єднання матеріалу в вузли-модулі, робота над якими дозволяє досягти дидактичних цілей, поставлених викладачем. Навчальний матеріал всередині модульних блоків розділений на окремі навчальні елементи.

2.        Крім того, технологія модульного навчання передбачає принцип динамічності, згідно з яким відкривається можливість доповнювати, змінювати і розвивати навчальний матеріал.

3.        Принцип, при якому зі змісту навчання виділяються відокремлені елементи, дозволяє в межах кожного модуля розглядати досліджуваний матеріал в якості єдиної цілісної системи.

4.        Завдяки принципу гнучкості побудова програми і модулів, зміст навчання і шляхи його засвоєння пристосовуються до індивідуальних потреб учнів.

5.        У нерозривному зв’язку з іншими дидактичними принципами технологія модульного навчання передбачає принцип, що припускає дієвість і оперативність знань і систем знань. Навчаючись, учні набувають знання та навички в процесі самостійної роботи над вирішенням завдань, при цьому застосовуючи знання на практиці, проявляючи винахідливість та ініціативу.

6.        Згідно з принципом усвідомленої перспективи керувати навчальним процесом необхідно так, щоб вихованці змогли зрозуміти і усвідомити цілі, поставлені перед навчанням.

7.        Принципом різнобічності методичного консультування передбачається професіоналізм педагога і високий ступінь підготовленості учня до пізнавальної діяльності.

8.        Рівним чином технологія модульного навчання в школі включає в себе і принцип паритетності. Він вимагає забезпечення тісного взаємозв’язку і плідної співпраці вчителя і його вихованців в ході освітнього процесу.

 

 

Цільові орієнтації. Засвоєння учнями системи знань і спеціальних умінь з конкретної навчальної теми; способів самостійної діяльності; розвиток пізнавальних і творчих здібностей.

 

Оскільки термін “модуль” відповідає критеріям науковості (Фурман А.В., Калугін О.І. Школа розвитку: непізнані грані фундаментальної ідеї // Рідна школа.-1994.-№ 6 – с.27), то впроваджується термін “навчальний модуль”.

 

Навчальний модуль – це цілісна функціональна одиниця, що оптимізує психосоціальний розвиток учня і вчителя. Основними психолого-дидактичними засобами реалізації навчального модуля є педагогічно адаптована система понять у вигляді сукупності системи знань, системи норм і системи цінностей. Крім того це – поетапне суб’єктивне відкриття учнем під паритетним впливом учителя цієї системи у ході пошукової пізнавальної активності і наступного використання її як засобу (способу) діяльності.

 

Модульне навчання – це цілісна система, що інтегрує дидактичні засоби, необхідні для вирішення основних цілей освіти.

 

Теорія модульного навчання базується на специфічних принципах, тісно зв’язаних з загально-дидактичними. Вони виступають як керівні ідеї модульного навчання.

 

Введенні наступні принципи:

 

* модульності;

* виділення із змісту навчання відокремлених елементів;

* динамічності;

* дієвості, оперативності знань і їх системності;

* гнучкості;

* усвідомленої перспективи;

* різнобічності методичного консультування;

* паритетності.

Принцип модульності:

1. Навчальний матеріал потрібно конструювати таким чином, щоб він забезпечував досягнення дидактичної мети, поставленої перед учнями.

2. Він повинен бути поданий закінченим блоком.

3. В відповідності навчальному матеріалу потрібно інтегрувати різні види і форми навчання, підпорядковані досягненню намічених цілей.

Принцип виділення із змісту навчання відокремлених елементів потребує розглядати навчальний матеріал в рамках модуля, спрямованого на вирішення інтегрованої дидактичної цілі.

 

В загальній дидактичній цілі потрібно виділяти структуру часткових цілей: досягнення будь-якої із них повністю забезпечується навчальним матеріалом кожного елементу; сукупність елементів, які служать для досягнення окремих часткових цілей або однієї інтегрованої цілі, складає один модуль. Принцип динамічності забезпечує вільний зміст модулів з урахуванням запитів суспільства. Навчальний матеріал повинен постійно перероблюватися і оновлюватися.

 

Принцип системності, дієвості і оперативності знань можливий тільки в нерозривному зв’язку з умінням.

 

 

 

Цілі в модульному навчанні повинні бути сформульовані в назвах методів діяльності (розумової або практичної) і способів дій.

 

Навчання організовується на основі проблемного підходу до засвоєння знань тем, для забезпечення творчого підходу до навчання.

Принцип гнучкості потребує побудови програми таким чином, щоб вона забезпечила зміст навчання і шляхи його засвоєння індивідуальним потребам учнів.

Суть принципу – в забезпеченні гнучкості побудови індивідуалізованого змісту навчання і простоти вибору: учень вибирає шлях і відповідно темп засвоєння. По вихідній діагностиці знань створюють структуру конкретного модуля. Індивідуалізацію технології навчання учня забезпечує методична частина модуля. Після досягнення визначеної цілі потрібен контроль і самоконтроль. Принцип усвідомленої перспективи вимагає усвідомлення учнями близьких, середніх і віддалених цілей навчання.

Кожен учень повинен мати всю модульну програму, розроблену на тривалий етап навчання (рік, курс або весь період). В програмі вказується точна дидактична ціль, яку учень повинен зрозуміти, усвідомити і побачити кінцевий результат.

В модуль входить програма навчальних дій для досягнення наміченої цілі, а учень забезпечується “путівником” для досягнення близьких, середніх і віддалених перспектив.

На початку кожного модуля потрібно конкретно вказувати інтегровані цілі навчання, які ведуть до результатів діяльності.

Принцип різнобічності методичного консультування заклечається в тому, що навчальний матеріал повинен подаватися в модулях з використанням особистих пояснюючих методів для забезпечення засвоєння інформації. Пропонується різні методи і шляхи засвоєння змісту навчання, які учень може вільно вибирати. Повинно здійснюватись методичне консультування. Принцип паритетності вимагає, щоб модульна програма забезпечила можливість самостійного засвоєння знань учнів визначеного рівня.

 

Модулі повинні створювати умови для спільного досягнення учителем і учнем оптимального шляху вивчення.

Всі принципи взаємозв’язані, спираються на загально дидактичні цілі і зв’язані з ними. А основний засіб модульного навчання – модульна програма, яка складається з окремих модулів.

В модульній програмі необхідно враховувати:

* цільове призначення інформаційного матеріалу;

* сполучення комплексних інтегруючих і часткових дидактичних цілей;

* повноту навчального матеріалу в модулях;

* відносну самостійність елементів модуля;

* реалізацію оберненого зв’язку;

* оптимальну передачу інформаційного і методичного матеріалу.


12.06.2016; 14:15
хиты: 91
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь