пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Організаційні форми навчання

 

 

17.Організаційні форми навчання.

У наш час основною формою є урок, чи класно-урочна система. Але є також і багато допоміжних форм; в тій чи іншій мірі їх можна і потрібно використовувати протягом всього навчального процесу для його більшої ефективності. Для цього, в першу чергу, потрібна чітка класифікація усієї різноманітності форм навчання. Вченими виділені такі підстави для класифікації форм організації навчання:

  • - кількість і склад учнів;
  • – місце навчання;
  • – протяжність навчальної роботи.

На цих підставах форми навчання діляться відповідно на:

  1. Індивідуальні, індивідуально-групові, колективні.
  2. Класні і позакласні.
  3. Шкільні і позашкільні.

У сучасній дидактиці виділяють 4 форми організації навчальної діяльності:

  • парна (взаємодія учня з учнем чи вчителя з учнем);
  • групова (вчитель одночасно навчає весь клас);
  • кооперативна (колективна - всі учні активні і навчають один одного);
  • індивідуальна (самостійна ) робота учня.

Як відомо, кожна з навчальних дисциплін має свої особливості викладання. Деякі природничі дисципліни потребують виходу в природу (біологія, географія та ін.), тому для них необхідною допоміжною організаційною формою навчання може бути екскурсія або навіть невеликий турпохід. Для інших дисциплін (наприклад, фізика, хімія) важливими будуть лабораторні роботи. Гуманітарні дисципліни мають свої особливості, які будуть визначати потребу у залученні тих чи інших форм і методів навчання в інакшій пропорції порівняно з природничими дисциплінами. Тому в деяких класифікаціях форми організації навчального процесу поділяють на обов'язкові та необов'язкові.

За ще однією класифікацією форми навчання поділяють на основні (різні види класно-урочної системи, нестандартні уроки) та допоміжні організаційні форми (різного роду гуртки за інтересами, семінари, конференції, консультації, факультативні заняття, навчальні екскурсії, домашня самостійна робта та ін.)

За тривалістю навчання розрізняють класичний урок (45 хв.), урок-пара (90 хв.). За дидактичними цілями форми класифікують на: форми теоретичного навчання (лекція, факультатив, гурток, конференція), комбінованого (урок, семінар, домашня робота, консультація), практичного (практикуми, праця в майстернях, на пришкільних ділянках). Всі організаційні форми навчання тісно взаємопов'язані між собою: одні вирішують завдання успішного засвоєння знань (урок, екскурсія), інші - забезпечують творче застосування цих знань на практиці (практикуми, виробнича практика). Зі сказаного вище бачимо, що одні форми навчаня притаманні для середньої школи, а інші - для вишів.


12.06.2016; 13:46
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь