пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» педагогика
» п

Естетичні.філософськфі і політичні погляди лекістів.

Основні принципи поезії "лейкистов" сформульовані в "Передмові" до другого видання "Ліричних балад" (1800). Вони затверджують перевагу Уяви над просвітительським Розумом. За допомогою фантазії й інтуїції поет може глибше проникнути в суть речей і характерів. Вордсворт підкреслює й виховну функцію мистецтва. Поети - пророки й законодавці суспільства, вони несуть моральну відповідальність за долі людей

Поезія "лейкистов", при неповторній своєрідності кожного, має загальне: опираючись на народну творчість, вони писали "для всіх, мовою, доступною кожному" (Вордсворт). А. С.Пушкін привітав орієнтацію поетів "озерної школи" на народну баладу: "Добутку англійських поетів виконані глибоких почуттів і поетичних думок, виражених мовою чесного простолюдина".

Відмітні ознаки літературної балади "лейкистов" - ліричність і драматизм. Головні герої - прості люди, хоронителі багатовікових традицій

Основним предметом поезії Вордсворта стало сільське життя. На думку поета, у простій обстановці й повсякденним ситуаціям яскравіше розкриваються людські страсті. "Пасторальні" балади2 Вордсворта розповідають про важке положення селян і їхніх родин: про гору людини, що повинен зарізати останню вівцю і його дітей будуть приречені на голодну смерть ("Остання із череди"), про розпач дівчинки, оказавшейся проти волі в місті й тужної по рідних місцях ("Мрії бідної Сьюзен").

Іноді предметом міркування поета ставали звичайні картини природи: невибагливі квіти, веселий метелик, маленька пташка. Згідно Вордсворту, природа допомагає жити, дає радість і заспокоєння

Якщо Вордсворт через незначні ситуації зображує сильні почуття, то предметом поезії Колриджа стає незвичайне й надприродне. У своїх баладах він показує, як таємниця уривається в нормальний плин життя й порушує її.

Оповідання про долю старого моряка - героя балади Колриджа "Сказання про старого Мореплавця" - пронизано атмосферою страху й жаху. Історія життя простої людини, що совершили злочин і раскаявшегося у вчиненому, яскраво передає авторську думку - возлюбив природу, усвідомивши її божественність, людина може відродитися кжизни.

У поемі "Кристабель" Колридж зображує зустріч молодої дівчини Кристабель із прекрасної Джеральдиной, в очах якої світиться зміїний вогонь. Дотепер образ таємничої Джеральдини викликає спори: чи перебуває вона під впливом колдовских чарів або ж сама їх втілює

Мир балад Саути - таємничий і загадковий. Саути захоплює казковість фольклору, що проявляється при зображенні відьом, кровожерливих примар, чортів і мерців. "Балада, у якій описується, як одна бабуся їхала на чорному коні й хто сидів спереду" заснований на мотиві боротьби диявола за людську душу. Однак надприродні образи й ситуації, використовувані поетом, не викликають жаху й страху

Для балад Саути характерно штучне нагнетение драматизму ("Застереження хірурга") і виділення дидактичного3 початку ("Суд божий над єпископом").

 

 

ЛЕЙКІСТИ - Поети "Озерної школи" (співдружності поетів-романтиків 19-го ст.).

Видання спільного збірника «Ліричні балади» Передмова до другого видання балад у 1880 році являється своєрідним маніфестом лекістів.Характерні риси: Зображення подій реального життя у світлі поетичної уяви, Сільське життя як предмет поезії, Використання розмовної мови, Безпосереднє вираження сильних почуттів

Вордсворд Вважається батьком «озерної школи». Тема – розрада патріархального сільського життя; злиденне існування селян( «остання з отари», «мрії бідолашної Сьюзен», «нас семеро») ; зображення трагічної долі селянських дітей( «Люсі Грей, або Самотність»).

У творчості Вордсворта є частка містики і обожнювання природи, є трохи моралізування і набожності, але все це втрачається в його глибоко ліричною і простою поезією. У творах Вордсворт знайшли місце і селянин, і солдат, що повернувся із служби, і коробейник, і селянські діти («A Noble Peasant»; «We are Seven»; «The idiot Boy», тощо). Представники романтизму різко засуджували міську культуру і йшли від неї або в середні віки — «готичного романтизму», — або в природу. У тиші дрібномаєтного побуту і села, в простоті шукали вони порятунки від соціальних бід, протиставляючи міському життю простий «незіпсований» побут провінції. «Простий» побут став їх ідеалом

Ø Семюел Тейлор Колрідж — англійський поет і літературний критик. Представник «озерної школи». Від демократичних настроїв (вірш «Взяття Бастилії», 1789) перейшов на консервативні позиції (збірка «Ліричні балади», 1798, спільно з Вордсвортом, незакінчений фрагмент «Кубла Хан», 1798). «Поема про старого моряка», драми, лекції про Вільяма Шекспіра (видання 1894 р.), літературні спогади.

Потяг до фантастичного, містичного, надприродного, захоплювався Шекспіром.

«Поема про старого моряка»( 1798) – фатальна помилка мореплавця – вбивство альбатроса. Використовує автор прийом обрамлення – розповідь мореплавцем своєї історії весільному гостю, прийом прозового авто коментування строф, уривчастість сюжету, прийом контрасту: спека – холод, шторм – штиль; декоративність образу поеми, християнський закон поваги до життя будь-якої істоти як провідна ідея поеми.

САУТІ,— англійський письменник. один із представників «озерної школи». Перший твір поета — драма «Загибель Робесп'єра»— було видано під іменем Колріджа, хоча два акти із трьох написав Сауті.

Творчість Сауті можна поділити на два періоди: перший — 1794—1813 pp., для якого характерне домінування поезії та драматичних творів; другий — після 1813 до 1843 p., коли були створені здебільшого прозові твори. Свою творчу діяльність Сауті розпочав наприкінці 90-х pp., звернувшись до жанру народної балади. Його перші твори пронизані співчуттям до бідняків і жебраків. У ряді творів («Дружина солдата», «Скарги злидарів», «Погреб жебрака») поет виступає проти безправності та гноблення народу. Сауті у баладах використовує зазвичай середньовічні сюжети, від народної балади сприйнявши тільки форму. Такими є «Суд Божий над єпископом» (1799), «Талаба-руйнівник» (1801), «Прокляття Кехами» (1810),.


 

У другий період творчості, що характеризується послабленням зацікавленості Сауті поезією, він створив прозові твори («Життя Нельсона», 1813; «Смерть Артура», 1817; «Життя Веслі», 1818 та ін.), у яких помітна майстерність Сауті-прозаїка. Звернення до значних постатей, котрі суттєво вплинули на англійську історію (Нельсон, король Артур, Веслі), було спричинене не лише його становищем поета-лауреата, а й зацікавленістю Сауті історичною проблематикою. Сауті відійшов від них, бо його обрали поетом-лауреатом при дворі короля, його більше почало цікавити світське життя, до того він писав балади та історичні поеми.

Естетичні погляди Колріджа та Вордсворда: предмет поезії – істина, народжена в душі під впливом натхнення, поезія – початок і кінець всіх шукань істини, головне місце треба віддати уяві, лише поет, керований ідеєю, є носієм справжньої уяви, всі решта наділені фантазією.. Вони виступили проти нормативності класицистичного мистецтва, відкинули культ античності, для них важливе Середньовіччя та національне – інтерес до фольклору та національних міфологій.

Колрідж – має лише одну завершену поему "Сказання про мореходця" (історія про альбатроса вбитого моряком і покарання, яке випало на долю цілої команди, ідея твору – життя в смерті, цим твором Колвідж розпочав тему самотності та фатуму). Збірка "Ліричні балади".Вордсворд – початок психологізму в поезії ("Прелюдія", "Хлопчик-ідіот").


08.06.2016; 20:32
хиты: 81
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь