пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№31. Похідна функції.Диференціал функції.Геометричний зміст похідної і диференціалу.

Похідною  функції  в точці  називається границя відношення приростуфункції до приросту  аргументу за умови, що границя існує, а приріст  аргументу прямує до нуля, тобто. Нехай функція y = f (x) має в даній точці похідну

           

тоді

           

де а0, якщо х0.

Помноживши обидві частини  на Ах, дістанемо:

       

Перший з доданків лінійний відносно х і при х0 та f'(x0)0 є нескінченно малою одного порядку з х, тому що:

Другий доданок - нескінченно мала вищого порядку, ніж х, тому що:

Цей доданок не є лінійним відносно х, тобто містить х в степені, вищому від одиниці. Тоді доданок f'(x)·x називається головною частиною суми двох нескінченно малих. У даному випадку це головна частина приросту функції у і називається диференціалом функції. Диференціал функції визначається добутком похідної на приріст незалежної змінної і позначається dy або df(x).

Отже, маємо

dy = f'(x) ·x                      Диференціалом dy називають також диференціал першого порядку. З виразу бачимо що диференціал функції є функція двох незалежних змінних х і х. Якщо y = х, то у' = х' =1, тому dy = dx·x. Тобто диференціал незалежної змінної ототожнюється з її приростом, тобто диференціал незалежної змінної дорівнює приросту незалежної змінної. На цій підставі для будь-якої диференційованої функції y = f (x) можемо формулу записати так:

dy = f' (x) dx     Останній вираз називатимемо канонічним виразом диференціала функції y = f (x). З  діленням на dх (dх0), безпосередньо знаходимо:

                        

Виходить,   що   похідну   можна   розглядати   як   відношення   двох диференціалів. Тепер у позначенні похідної  можемо надавати dy і dx самостійного значення:

Вираз  можемо записати ще так:

                                  

Звідки

де  Якщо х0, то й  отже, і 0. Зауважимо, що коли в точці х0 похідна  то перший доданок f формулі  дорівнює нулю і вже не є головною частиною приросту y. Але і в цьому випадку диференціал dy знаходять за формулою.

 


08.06.2016; 23:14
хиты: 84
рейтинг:0
Точные науки
математика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь