пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

радянська україна в 20-30 рр.утвердження тоталітарного режиму

 

Захоплена більшовиками, Україна перебувала у надзвичайно важкому соціально-економічному становищі, спричиненому наслідками багаторічних війн і розорень. Характерними ознаками суспільного життя було згортання промислового виробництва, безробіття, падіння врожайності, нестача палива, харчів, одягу, взуття тощо. Влітку 1921 р. південь України охопила засуха. Від голоду 1921–1923 рр. померли близько 1,5 млн. селян.

Загроза політичного та економічного краху змусила більшовиків перейти у 1921 р. до нової економічної політики(НЕП) з частковою денаціоналізацією та поверненням до капіталістичної ринкової системи і товарно-грошових відносин, але військова промисловість, транспорт, банки, зовнішня торгівля залишались у руках держави. Набули розвитку кооперація, госпрозрахунок, матеріальна зацікавленість, заміна продрозверстки продподатком і т. п.; у 19221924 рр. була проведена фінансова реформа, у рамках якої запроваджено тверду валюту – червонець.

НЕП дозволила швидко відбудувати зруйноване господарство, значно збільшивши виробництво промислової та сільськогосподарської продукції. У 1927 р. українські селяни обробляли на 10% більше землі, ніж в 1913 р. Сягнуло довоєнного рівня виробництво предметів споживання, підвищився рівень життя людей.

Курс більшовиків на об’єднання з Російською Федерацією проявився, насамперед, у військовій сфері: у 1919 р. було розформовано Український фронт та сформовано воєнно-політичний союз двох радянських республік. До 1920 р. були об'єднані наркомати військових і морських справ, зовнішньої торгівлі, фінансів, праці, шляхів сполучення, пошт і телеграфу, а також Вищі Ради народного господарства обох республік.

Протягом 1921–1922 рр. на території республіки набули чинності чимало законодавчих актів Росії, хоч УСРР все ще залишалася суб’єктом міжнародної політики. У лютому 1921 р. її повноважні представники підписали перший мирний договір з Литвою, згодом було встановлено дипломатичні стосунки з Латвією та Естонією. У 1922 р. було підписано договір про дружбу й братерство з Туреччиною.

30 грудня 1922 р. більшовики проголосили створення Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР) як федеративної держави, яка згодом переросла фактично в унітарну імперію. Будучи наркомом у справах національностей, Сталін ініціював т. зв. “план автономізації” – входження республік на правах автономії до складу Російської Федерації. Українські керівники (Х.Раковсь-кий та ін.) відстоювали ідею федерації або конфедерації.

З утвердженням жорсткого централізму і сталінської одноосібної влади, Україна перетворилася в звичайну провінцію, підпорядковану московському центру з його грубим диктатом і дріб'язковою опікою. Українці змушені були заплатити страхітливу ціну за комуністичні експерименти, які в кінцевому підсумку відкинули СРСР на узбіччя цивілізованого світу.

У 1923 р. РКП(б) ухвалила програму коренізації, що ставила своєю метою зняти зростаючі суперечності між національними окраїнами і центром, народними масами і партійно-радянським державним апаратом. Більшовики змушені були шукати опори у національних республіках та формувати вірнопіддані місцеві кадри.

Утвердження сталінського тоталітарного режиму. Масові репресії. Більшовицький тоталітаризм означав партійно-державну монополію на владу та істину в усіх сферах суспільно-політичного, господарського і духовного життя, встановлення безмежного контролю над армією та іншими силовими структурами, над профспілками і громадськими організаціями, над засобами масової інформації, освітою, церквою тощо.

За масштабами діяльності і за розмахом знищення населення власної країни сталінський тоталітарний режим не має рівних у світовій історії, а Україна зазнала чи не найбільших втрат з усіх радянських республік.

Розпочинаючи із вигаданої “справи СВУ” 1929–1930 рр. та арештів початку 1930-х рр., тобто ще задовго до вбивства у Ленінграді С.Кірова (1 грудня 1934 р.), в УСРР відбувалося справжнє гоніння на інтелігенцію еліту народу. Жертвами репресій стали С.Єфре-мов, В.Чехівський, А.Ніковський, Й.Гермайзе, М.Зеров, М.Хвильо-вий, Л.Курбас та сотні інших. В Україні протягом 1930-х років було розкрито до 100 “ворожих” організацій, центрів”, “блоків”. Масштаби політичних репресій не можуть не вражати.

Так, в Академії наук України, за неповними даними, було репресовано 250 чол., із них 19 академіків. Розгромлено Спілку письменників: 89 чол. розстріляно, 64 заслано, а 83 змушені були емігрувати. У 1933 р. за політичними мотивами було звільнено близько 200 працівників Наркомату освіти УРСР, всіх керівників обласних, 90% керівників районних відділів та кожного десятого вчителя.

Руйнівний смерч пронісся у збройних силах, органах держбезпеки і навіть у правлячій партії. Із 102 членів і кандидатів у члени ЦК КПУ та 9 членів Ревізійної комісії, яких обрали в 1933 р., було репресовано 100. Жертвами чисток стали 170 тис. (37%) членів КП(б)У, було знищено весь уряд, ЦК комсомолу і т.д. Під репресії потрапили Ю.Коцюбинський, С.Косіор, П.Постишев, Й.Якір, І.Дубовий, П.Любченко та багато інших.

Із прийняттям 5 грудня 1936 р. сталінської Конституції – конституції “переможного соціалізму” (в УРСР – 30 січня 1937 р.) в країні утвердилися єдина комуністична ідеологія (у Конституції було закріплено положення про керівну роль ВКП(б). Надмірно зміцнився адміністративний апарат: кількість службовців в СРСР з 1928 по 1940 р. зросла майже у 4 рази.

Сформульована Сталіним теорія загострення класової боротьби у ході соціалістичного будівництва призвела до безпідставних репресій безневинних людей. Чим більшими були здобутки соціалізму – тим більше з’являлось “ворогів народу”. В свою чергу, масові репресії забезпечували насадження у суспільстві почуття страху, як основного стимулу до праці і послуху, а також дармову робочу силу для великих будов через табірну систему.


11.06.2016; 23:24
хиты: 86
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь