пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Православні міщанські братства

.Міщани становили так званий “третій стан” у соціальній ієрархії середньовіччя. Міщанство поділялося на три основні групи: міську знать (багатії, патриції); міське поспільство (бюргери) і міські низи (плебс). Усі категоріїміського населення, ремісники, торговці та інші соціальні групи об’єднувалися у корпорації та цехи. Цехи мали свої статути та органи управління і складалися із майстрів, підмайстрів та учнів. Населення міст було багатонаціональним та різноконфесійним. У привілейованому становищі знаходилися католики: поляки, німці, литовці та ін. Необхідно підкреслити, що в Україні міщанство не мало такого важливого значення, як на Заході. По–перше, Магдебурзьке право та органи міського самоврядування (магістрат, суд) на українських землях діяли не уповному обсязі; по–друге, розвитку міст у значній мірі перешкоджало всевладдя магнатів. В українських містах православні міщани, шляхта і духовенство об’єднувалися у братства – релігійні та національно-культурні організації, що наповнили новим змістом український опозиційний рух. Найвідомішіми православними братствами були: Львівське Ставропігійне, Київське Богоявленське, Луцьке Чеснохрестське та ін. Братства діяли у багатьох містах і містечках: в Острозі, Рогатині, Тернополі, Судовій Вишні, Перемишлі та ін. Наприкінці ХVІ – у першій половині ХVІІ ст. в Україні діяло близько 30 братських шкіл Православні міщанські братства захищали інтереси православних у всіх сферах суспільно-політичного та соціально-економічного життя; здійснювали опіку над православною церквою; допомагали зубожілим міщанам; дбали про відкриття українських шкіл, друкарень, бібліотек і т.д. Активною громадською діяльністю братства ідейно підготували національно-визвольну боротьбу українського народу середини ХVII ст.

Братства — релігійні та культурно-просвітницькі організації, які виникали при церковних парафіях в Україні в XV — XVII ст. Спочатку вони були переважно організаціями міщан, але поступово набули всестанового значення. В XVI ст., із посиленням національного гніту на українських землях, братства набули значного громадсько-політичного і національно-культурного значення. Вони активніше виступають на захист прав українського населення — звертаються зі скаргами на дії польської адміністрації до судів, посилають посольства до короля тощо.

Найдавнішим і найвідомішим було Львівське братство при Успенському соборі, засноване в 1453 р. Наприкінці XVI — на поч. XVII ст. братства діяли в Києві, Луцьку, Острозі, Перемишлі, Тернополі та інших містах України. Вони підтримували між собою тісний зв'язок і намагалися поширити ідеї на інші регіони. У XVII ст. велику роль у національно-культурному житті України відіграло Київське братство, засноване в 1615 р. при Богоявленському монастирі. До Київського братства крім київських міщан і української шляхти, вступило також і Запорізьке Військо на чолі з Петром Сагайдачним.

З кінця XVI ст. братства розгорнули широку культурно-освітню діяльність. Вони організовували навчальні заклади, які багато зробили на ниві просвітництва, підтримували книгодрукування, збирали бібліотеки. З появою братських шкіл підвищується рівень викладання й поглиблюється зв'язок освіти з національним життям. Вже перша Львівська братська школа, відкрита наприкінці 1585 р., мала елементи вищої освіти. На початку XVII ст. численні братські школи існували по всій Україні.

Іншою важливою сферою діяльності Львівського братства, як і деяких інших братств, було книгодрукування. Коли до Львова приїхав Іван Федоров братство допомогло йому заснувати друкарню. У 1574 р. з'являється його перша книжка «Апостол».

Своєю подвижницькою діяльністю братства спричинилися до національно-культурного відродження України наприкінці XVI ст. Вони зміцнили українське суспільство, яке тепер могло спертися на мережу шкіл, друкарень. 


07.06.2016; 20:08
хиты: 79
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь