пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Монгольська навала.

у 1237 – 1241 рр. поступовий економічний, політичний і культурний розвиток руських земельперервала страшна навала монгольських орд на чолі з ханом Батиєм. В історії нашої Батьківщини відбувся страшний злам, який на довгі століття позначився багатьма негативними наслідками. Не витримавши монгольської навали, наші предки потрапили у підневільне становище і їх природний рух до утворення і утвердження національних держав був штучно перерваний. Відтепер між різними частинами європейського континенту проступає все більша і більша прірва. Перша зустріч наших предків із небезпекою відбулася ще у 1223 р. на річці Калка (тепер Кальчик) у Приазов’ї. Тоді руські і половецькі війська зазнали страшної поразки через князівські чвари і міжусобиці та неузгодженість у бойових діях. Галичани, на чолі з Данилом і Мстиславом, першими кинулись в бій, воювали хоробро, але половці, злякавшись, почали відступати й зім’яли галичан. Згодом були розбиті й інші полки. Татари ще довго переслідували переможених, але через Дніпро не пішли.

У 1236 – 1238 рр. відбувся новий похід монгольських полків, під керівництвом хана Батия, у Волжську Булгарію і північні Рязань та Володимиро-Суздальське князівства. Не зумівши пробратися до Новгорода, татари повернули на південь. Як страшна чорна хмара, йшла татарська орда, знищуючи на своєму шляху все: людей і міста. Після них земля ставала пусткою, як після сарани. Сучасники вбачали у монгольській навалі “кару

Господню, гнів Божий”. У 1239 р. монголо-татари завоювали Переяславщину й Чернігівщину. У 1240 р. Батий з’явився під Києвом і обложив місто з усіх сторін. Не дочекавшись запропонованої здачі міста, татари розпочали штурм. Розбили стінобійними машинами міські мури, кинулися на вулиці Києва, ламаючи відчайдушний опір киян. Останнім острівком оборони була Десятинна церква, де загинули всі її захисники. В полон був узятий воєвода Дмитро, якого залишив тут своїм намісником галицький князь Данило. Хан за хоробрість дарував життя Дмитру і залишив його біля себе. Це було друге страшне пограбування Києва від часу нападу в 1169 р. суздальського князя Андрія Боголюбського. Оволодівши Києвом, татари пішли у 1241р. на Волинь і Галичину. Пограбували й зруйнували там усі міста – Володимир, Кам'янець, Ізяслав, Галич та ін. Крем’янець і Данилів вистояли. Залишивши їх, татари поспішили на Захід, спустошивши Закарпатську Русь, угорську, сербську, польську й болгарську землі. Але відчайдушний опір русичів, інших слов’янських народів, важкі переходи через Карпати, не дозволили завойовникам йти в Європу. У 1242 р. чехи двічі розбивають їх військо. Хан повернув на схід, пройшов ще раз руські землі, згодом осів на Волзі, заснувавши Золотоординську державу із столицею у м. Сарай.


07.06.2016; 20:08
хиты: 72
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь