пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

К.Р. за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого

.

Володимир Великий (978-1015 рр.). Київський великий князь, позашлюбний син князя Святослава Ігоровича і Малуші, ключниці княгині Ольги. Остаточно підкорив племена в’ятичів, радимичів, оволодів частиною земель литовського племені ятвягів. Вів успішну боротьбу проти печенігів, Візантійської імперії. Прилучив до Києва закарпатські землі. На кінець Х ст. в межах Київської Русі було об’єднано всі слов’янські і багато неслов’янських племен. Внаслідок цих надбань Київська Русь стала найбільшою державою у Європі, охоплюючи територію 800 тис. кв.км.

Володимир здійснив реформи (адміністративну, судову, релігійну, військову, грошову та ін.), що відіграли важливу роль у консолідації руських земель. Так, наприклад, у сфері управління місцеві племінні вожді і князі були замінені князівськими посадниками – його синами (мав 12 законних синів) та надійними боярами. Князь опрацював новий кодекс правових норм – “Закон земляний” (усний). У 988 – 990-х рр. запровадив державну релігію – християнство, сприяв поширенню письма, базованого на абетці, створеній ченцями Кирилом та Мефодієм, що поширювали християнство серед слов’ян. Зміцнював державні кордони, будуючи "змієві вали", міста та фортеці. Зводив храми, відкривав школи для підготовки службової знаті та духівництва. Володимир почав карбувати із срібла та золота монети, на яких було вміщено тризуб, що набув значення державного герба. З ХІ ст. запроваджуються в обіг гривні – злитки срібла вагою близько 200 г. Володимир розвивав та зміцнював політичні, економічні і культурні відносини з Візантією, Болгарією, Польщею. 15 липня 1015 р. Володимир раптово помер, лаштуючись до військового походу

.Ярослав Мудрий (1019-1054 рр.). Після смерті Володимира, упродовж чотирьох років, точилися міжусобні війни між його синами за великокнязівську владу. Переміг Ярослав. У 1019 р. він виборов престол у зведеного брата Святополка Окаянного. Об’єднав під своєю владою землі на схід від Дніпра, поширив свої володіння на західний берег Чудського озера, відвоював червенські міста, загарбані поляками, остаточно розгромив печенігів. Кордони Київської Русі простяглися від Балтійського до Чорного моря та від ріки Оки до Карпатських гір. Держава перебувала в зеніті могутності.

За князювання Ярослава остаточно утвердилося християнство, сформувалася руська православна церква, було засновано православну митрополію. Розвивалася культура, будувалися фортеці, міста, собори, монастирі. Значно розбудовано Київ; лише церков було у “золотоверхому” граді понад 400, у тому числі окраса столиці – собор Святої Софії, при якій було створено бібліотеку. Ярослав сприяв укладанню збірника законів “Руська правда”. З метою запобігання міжусобицям дбав про збереження цілісності держави на основі принципу сеньйорату – старшинства у розподілі земель і політичної влади в межах родини. Турбувався Ярослав і про зміцнення міжнародного авторитету Київської Русі. Не випадково, що історики часто називають його “тестем Європи”.

Помер Ярослав у 76-річному віці, похований в Києві, у Софіївському соборі.

Політика князів Володимира Святославовича і Ярослава Мудрого сприяла політичній, економічній і культурній консолідації східних слов’ян, найвищому піднесенню й розквіту Київської Русі. За цих князів Русь досягла зеніту своєї могутності і світового визнання.За формою правління Русь у цю добу була ранньофеодальною монархією.


07.06.2016; 20:08
хиты: 74
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь