пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Давня історія та культура України.Трипільська цивілізація

 

Пам’ятки найдавніших людських поселень в Україні сягають 800-150 тис. років тому. Найдавнішими археологи вважають стоянки поблизу сіл Королеве та Рокосове на Закарпатті. Із періоду давнього кам’яного віку - палеоліту - відомі стоянки на Десні (Мізин), Дніпрі (Кодак, Кирилівка), Дністрі (Лука-Врублівецька, Молодове), в Донбасі (Амвросіївка), у Криму та ін. Найдавніші поселення на території Рівненщини датуються періодом 40-35 тис. років тому.

У добу пізнього палеоліту (35-11 тис. років тому) сформувався сучасний тип людини - Homo Saрiens (людина розумна). З того періоду в Україні відомо близько 500 стоянок. Поступово формувється сучасний клімат і ландшафт; збільшується кількість населення та зростають людські можливості, особливо з прирученням собак, із винайденням лука й стріл.

Ще глибших змін людство зазнало в період нового кам’яного віку - неоліту (VІ-ІІІ тис. до н.е.), коли відбувся перехід від збиральництва й полювання до відтворюючих форм господарства: землеробства та скотарства. Удосконалюється техніка обробки каменю, освоєно його свердління та шліфування. Винайдено ткацтво та гончарство. Цей надзвичайно важливий період в історії людства називають "неолітичною революцією".

Відому землеробську цивілізацію створили племена Трипільської культури, які проживали на території від Карпат до Дніпра. У період найвищого розвитку (ІV-ІІІ тис. до н. е.) вони будували добре укріплені села на 600-700 чол. Найбільші протоміста трипільців (зокрема, на Черкащині) налічували до 30-40 тис. мешканців.

Гончарний посуд мав характерний орнамент жовтого, чорного і білого кольору. Використовували кам’яні знаряддя праці, вироби з міді. Вирощували пшеницю, ячмінь, льон, просо, велику рогату 

худобу. Користувалися ралом. Поклонялися культу Матері та жінки-берегині.

До сих пір остаточно не з'ясовані причини зникнення цієї культури, а також не припиняються дискусії про етнічну приналежність трипільських племен. Першовідкривач цієї культури Вікентій Хвойка вважав трипільців предками українського народу, натомість сучасні археологи стверджують, що ці племена прийшли на наші землі із Передньої Азії через Балкани.


07.06.2016; 20:08
хиты: 80
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь