пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Коло та специфіка філософських проблем. Основні розділи філософії

Предмет філософії та коло її основних проблем

Існує певний “класичний” перелік основних філософських проблем. Такий перелік є умовним. Він віддзеркалює саму специфіку філософського знання, форму його руху. Суть філософського знання ховається за безмежною невичерпністю філософських категорій.

Проблема «людина - світ» як предмет філософії.Людина є “вічною” філософською проблемою. Основне життєве завдання людини - жити, закріпити себе у бутті. Але життєвий світ людини - це теж “філософська проблема”. Поєднати людину і світ одне з одним може тільки філософія. Проблема буття. Проблема буття є однією з найдавніших тем філософських роздумів й досліджень. Проблема буття - це проблема сутності усього існуючого, а також проблема єдності світу як цілого.  Буття - це найширше філософське понятт. Проблема матеріального та ідеального. У рамках цієї філософської проблеми було сформульоване т.зв. основне питання філософії (О.П.Ф.) - «Що є первинним: матерія або свідомість? Чи доступний для пізнання світ?» І, як наслідок, філософи умовно розподілились на три основні філософські напрямки: матеріалісти, ідеалісти, агностики. Матеріалізм - вирішує О.П.Ф. на користь первинності матерії, природи.Ідеалізм - за первинне визнає свідомість, дух, ідею, психічне, суб'єктивне. Агностицизм -згідно з ним, не може бути остаточно вирішеним питання про первинність матеріального або ідеального.

 Виділяються такі основні розділи філософії:

Антропологія. Цей розділ присвячений вивченню природи і сутності людини, його відношення до Бога, природи, ролі в соціумі, життя і смерті й іншим явищам. Соціальна філософія. Тут предметом вивчення виступає суспільство, а також ставлення людини до нього. Політична філософія. Цей розділ присвячений вивченню політичних ідей, цінностей і сутності цього явища,а також аналізуя взаємовідносин між державою, суспільством і окремою особистістю.Релігійна філософія. Це напрям досліджує зв’язок Вищого початку і сущого. Цей розділ, на відміну від богослов’я, займається доказовим обгрунтуванням.Метафізика. Це один з найважливіших розділів філософії, оскільки присвячений головним її питань, що стосуються буття. Тут вивчається первісна природа світу і реальності. Онтологія. В онтології філософська думка присвячена принципам буття і категоріям сущого.Аксіологія. У цьому розділі займаються вивченням цінностей і розробкою теорії про них.

Етика. Головні предмети вивчення етики – мораль і моральність. Естетика. Цей розділ присвячений вченню про сутність прекрасного і його формах в житті, природі і художній творчості. У загальному розумінні предмет естетики – мистецтво і його виразна форма.Логіка. Ця наука про мислення людини, його методах, законах і формах. Предмет розділу – інтелектуальна пізнавальна діяльність, закономірності якої і вивчаються цією дисципліною.Розділи філософії не обмежуються перерахованими вище: ті, які представлені тут, є найбільш узагальненими. 

 


11.01.2017; 18:12
хиты: 129
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь