пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Філософська герменевтика. Передумови розуміння (передрозуміння, переддумка)) та герменевтичне коло.

Герменевтика (від грец. тлумачити) — у первісному значенні — напрям наукової діяльності, пов'язаний з дослідженням, поясненням, тлумаченням філологічних, а також філософських, юридичних, історичних і релігійних текстів.

Загальнофілософська проблема герменевтики вперше була розроблена німецьким протестантський теологом Ф. Шлейєрмахером та істориком культури, філософом В. Дільтеєм.

У Ф. Шлейєрмахера герменевтика мислиться як мистецтво розуміння чужої індивідуальності. Основне завдання герменевтичного методу – зрозуміти автора і його текст краще, ніж він сам розумів себе і своє творіння. Предметом герменевтики виступає насамперед вираз, а не зміст, тому що саме вираз є втілення індивідуальності.

Концепція В. Дільтея полягає в тому,що розуміння визначається як саморозуміння, оскільки в прояві чужої індивідуальності не може бути нічого такого, чого б не було в індивіда, який пізнає. Тобто, виходить замкнуте коло: інтерпретатор може побачити в матеріалі, який пізнається, лише те, що вже є в ньому самому.

В широкому розумінні герменевтичне коло – є відношення між читачем та текстом. Згідно іншої позиції – це взаємовідносини між читачем та автором. В такому разі текст виступає тим “документом” значення, якого включає в себе зміст, який був закладений автром.

Тематизацію герменевтичного кола здійснив Шляермахер. Згідно його позиції, завданням герменевта є вживання у внутрішній світ автора. З однієї сторони Шляєрмахер каже, що частина є може бути зрозуміла через ціле, а ціле з частини. З іншої сторони, в процесі розуміння ми рухаємося по “колу”. Для того, щоб віднести якись фрагменти текста чи історичні події до цілого, ми повінні завчасно мати ідею цього цілого. Таким чином ми можемо зібрати частину фрагментів в одне ціле, іншу частину в інше ціле.

Вирішення проблеми герменевтичного кола полягає в наступному: розуміти щось можна тільки тоді, коли те, що намагаєшся зрозуміти вже заздалегідт є зрозумілим.

Розірвати це хибне "герменевтичне коло" можна, на думку Ф. Шлейєрмахера і В. Дільтея, шляхом встановлення гармонії між двома духовно-душевними світами автора та інтерпретатора.

 


11.01.2017; 16:20
хиты: 104
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь