пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ПОЗИТИВІЗМ ТА ЙОГО ІСТОРИЧНА ЕВОЛЮЦІЯ

 

Позитивізм - ідеалістичний напрям, представники якого все справжнє ("позитивне") знання вважають результатом конкретних наук, заперечують філософію як науку зі специфічною для неї теоретичною та світоглядною проблематикою.Позитивізм виник у 30-ті роки XIX ст. як реакція на спекулятивну філософію та крайні форми містицизму. Він проголосив раціональними лише ті науки, які спираються на безпосередній досвід людини. Засновником позитивізму був французький філософ Огюст Конт. Якщо говорити про позитивізм коротко, то серед його основних світоглядних ідей можна виділить наступні: -усунення традиційних нерозв`язних проблем філософії (на увазі обмеженості людського розуму);-зведення діяльності науки до описової функції, а не до пояснює (дескріптівізм);-спрямованість на емпіричну перевірку теоретичного знання (методологічний емпіризм);-пошук універсального методу для отримання об`єктивного знання і універсального наукового мови;-зведення наукових знань до сукупності чуттєвих даних і повне усунення «неспостережуваного» з науки (гносеологічний феноменалізм).Об`єктивний розвиток позитивізму мав призвести до глобальної трансформації науки. Своє основне завдання вчення бачило в «очищенні» наукового знання від метафізичного.

Виділяють наступні етапи розвитку позитивізму:

-Перший позитивізм.

-Емпіріокритицизм (махізм).

-Логічний позитивізм (логічний емпіризм, неопозитивізм).

На першому етапі  наука виступає як індикатор об`єктивних факторів і емпіричних законів. Основною проблемою на даному етапі стає вивчення індуктивно-логічної і психологічної процедури досвідченого пізнання. Процес розвитку науки розглядається Контом як накопичення набутих знань (в першу чергу законів). Знання, таким чином, постають як описові характеристики і протиставляються тенденції пояснення. На другому етапі формується ідея про те, що об`єктом дослідження науки повинні бути перш за все відчуття. Третій етап характеризується такими ідеями: Можна виділити наступні ключові ідеї, на які спирається неопозитивізм. це:

-натуралізм - соціально-політичні явища підкоряються законам, спільним як для природного, так і для соціально-історичної дійсності; -методи соціального дослідження повинні відповідати критеріям точності та об`єктивності, як і природничо-наукові методи;

біхевіоризм - суб`єктивні аспекти людської поведінки досліджуються безпосередньо через його відкрите поведінку;-істинність наукових понять встановлюється на основі емпіричних методів;-всі соціальні явища повинні описуватися кількісно;-соціологія як наука повинна бути звільнена від зв`язку з ідеологією.

 

 

 


10.01.2017; 17:03
хиты: 109
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь