пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ВЧЕННЯ МАРКСИЗМУ ПРО ОСНОВНЕ́ ПИТА́ННЯ ФІЛОСО́ФІЇТА СУСПІЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ФОРМАЦІЇ

Марксизм – система поглядів і його вчення Маркса. 

Основне́ пита́ння філосо́фії — термін марксизму; питання про первинність ідеї або матерії

Все вчення марксизму будується на філософської позиції матеріалізму, головне положення якої полягає в твердженні, що матерія по відношенню до свідомості є первинною. Свідомість - це всього лише властивість організованої матерії відображати реальність. Але свідомість як таке матерією не є, воно тільки її відображає, а також змінює.

Матеріалістична діалектика розглядає навколишній світ як ціле, де абсолютно всі явища і об`єкти взаємопов`язані. Все в цьому світі постійно знаходиться в безперервному русі і зміні, народження і загибелі.

Теорія марксизму розуміє під діалектикою загальні закономірності і розвиток природи, людського мислення і суспільства.

фундаментальними для філософії марксизму (Діалектичного матеріалізму) є три діалектичних закону: єдності і боротьби протилежностей, переходу кількісних змін у якісні, заперечення заперечення.

Марксизм розглядає людину не як щось окреме, а як суспільна істота, як продукт суспільних відносин і зв`язків. Всі види людської діяльності творять людини лише остільки, оскільки він сам їх творить.

Марксизм визнає те, що історія є постійно рухаються процесом зміни суспільно-економічних формацій. У кожній суспільно-економічної формації є клас гнобителів і клас пригноблених. Визначаються ці антагоністичні класи по їх відношенню до засобів виробництва (землі - при феодалізмі, заводам і фабриками - при капіталізмі). При капіталістичної формації існує клас буржуазії і клас найманих робітників (пролетаріат). Класи знаходяться в постійній боротьбі, і, як припускав Маркс, пролетаріат повинен повалити експлуататорів і встановити свою диктатуру. В результаті має виникнути нове справедливе суспільство і наступна суспільна формація - комунізм. Слід зазначити, що марксизм - це не завжди комунізм, багато хто використовує це вчення не в політичних, а в наукових цілях.


11.01.2017; 12:01
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь