пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


МАЙЄВТИКА СОКРАТА ТА ЙОГО ВЧЕННЯ ПРО СПІВВІДНОШЕННЯ ЗНАННЯ І ЧЕСНОТИ

Майєвтика - це «мистецтво повитухи», як називав її сам Сократ. Ще можна зустріти таке визначення, як «сократовська іронія» або «сократовська бесіда».

Майєвтика у філософії - це, по суті, спосіб реалізації принципу «Пізнай самого себе». За допомогою цього прийому опонент не тільки усвідомлює свою неправоту, він ще й стає здобувачем істинного знання. У перекладі з грецької, майєвтика - це «повивальне мистецтво». Сутність цього прийому полягає в тому, щоб за допомогою постановки навідних, спеціально продуманих питань підвести співрозмовника до розуміння дійсного стану речей. Таким чином, опонент сам приходить до істини, а ви лише непомітно підштовхуєте його до цього.Майєвтика з точки зору логічної форми являє собою індукцію (наведення). Метод Сократа пов'язаний з індукцією. У ході бесіди він вів співрозмовника від факту до факту і, нарешті, до загального поняття. Для бесід Сократа головним було дотримання логічного принципу, щоб у бесіді чи промові наступне випливало з попереднього.

Сократ виявив, що люди, яких поголос вважає мудрими, насправді такими не є. Вониабо нічого не знають, або знають дуже мало. У цьому відношенні вони нічим не відрізняються від нього, Сократа. Але між ними є одна відмінність: люди, що славляться за мудреців, зазвичай пишаються, роблять вигляд, ніби вони щось знають, Сократ само не робить вигляду, а відкрито визнає, що він не знає. Справді, саме в цьому тезі Сократа зосереджена його мудрість, його етико-нормативна програма. Насамперед, слід зазначити, що ідеал знаючого незнання прямо випливає з відомості чесноти до знання. Якщо чеснота є знання і хтось оголошує себе знаючим, то він тим самим проголошує себе доброчесним, а саму доброчесність вважає здійсненою. Адже знати доброчесність і бути доброчесним - це, за Сократом, одне і те ж. Основний критерій, що дозволяє судити, чи володіють люди знанням чесноти, чи ні, полягає в тому, яке життя вони ведуть - добродійне або порочне. Людська чеснота є людською досконалістю, Якщо ж врахувати, що добродійні люди по сократовським канонам є одночасно людьми щасливими, то питання про людське  знання і мудрість стає проблематичним.
Ясне знання свого незнання має спонукати людину шукати моральну істину. Знаюче незнання Сократа є закликом і вимогою постійно думати над тим, чи правильно ми живемо, є філософськи обгрунтованим застереженням проти самовдоволення і заспокоєності. 


10.01.2017; 16:53
хиты: 672
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь