пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


53. Національно-визвольний рух у Ірландії у 70-80 роках XIXстоліття. Боротьба за гомруль

Створена у 1879 р. Земельна ліга (LandLeague) на чолі з Майклом Девітом поставила за мету захист ірландських орендарів, обмеження прав лендлордів і перетворення фермерів у постійних користувачів землі на умовах «справедливої», поміркованої платні власникам. Лідер прихильників гомруля в парламенті Ч.Парнелл радив селянам чинити опір виселенню. Для організації боротьби йому надходили значні грошові перекази від ірландської діаспори США.

Земельна ліга нараховувала близько 250 тис. членів, її активісти проводили записи поведінки землевласників і суворо карали їх за антиірландські проступки. Капітан Бойкот, за вироком Ліги, залишився без прислуги та робітників. Йому не продавали жодних товарів у крамницях і він проживав наодинці у своєму будинку. Бойкот (його ім'ям стали називати такі методи боротьби) змушеній був переселитися до Англії. Мали місце знищення посівів, підпали господарств, каліцтво худоби.Гомрулерів, з їхніми мирними методами боротьби, почали відтісняти радикали: в Ірландії лунали вибухи бомб, вчинялись вбивства на ґрунті аграрних конфліктів, замахи на представників адміністрації (в Дубліні були вбиті міністр у справах Ірландії та його помічник). За цих обставин Гладстон оголосив Земельну лігу поза законом, призупинив в Ірландії дію суду присяжних. Однак репресії не збили хвилю виступів. У пошуках виходу з кризи ліберали на чолі з Гладстоном вирішили піти на компроміс, уряд припинив репресії, ірландським фермерам пробачили борги.

Тактика поступок лібералів включала також розширення виборчого права. У грудні 1884 р. Гладстон провів третю виборчу реформу. Тепер виборче право розповсюджувалося на сільський пролетаріат й взагалі на робітників, які проживали поза межами міст. Виборче право отримали дрібні орендарі в Англії та Ірландії. Кількість виборців в результаті реформи збільшилася з 3 млн. 150 тисяч до 5 млн. 700 тисяч.

Боротьба між двома основними партіями Великобританії за голоси виборцівзагострилася. Так, на позачергових виборах на початку 1886 р. ліберальна партія отрималамінімальну перевагу над консерваторами. На остаточне рішення про формування уряду вплинули голоси депутатів-ірландців, які віддали їх лібералам на чолі з Гладстоном. Новий уряд (лютий-липень 1886 р.) підтримав ідею гомруля.Гладстон наполягав на тому, що надання Ірландії самостійного парламенту є кращим і справедливим засобом заспокоєння країни. Проти нього виступили як консерватори, так і колеги по партії: представники аристократії вігів та радикали, захисники імперії, очолювані Дж.Чемберленом.

Голосування з ірландського питання в червні 1886 р. було наповне драматизму. Проти гомруля разом з опозицією проголосувала також значна кількість депутатів-лібералів. З цього розколу розпочалася глибока криза ліберальної партії. Уніоністи (ті члени партії, які виступали за збереження унії з Ірландією) утворили нову фракцію парламенту, а у подальшому увійшли до партії консерваторів. У 1893 р. Гладстон вдруге вніс на розгляд парламенту білль про гомруль. На цей раз з незначною перевагою білль схвалила палата громад, однак, як і передбачалося, відхилила палата лордів. Прогресуюча сліпота змусила Гладстона у 1894 р. відійти від політики (через чотири роки він помер). Таким чином, парламентські зусилля не принесли ірландцям бажаних результатів.

Розчарування у політичних методах боротьби надало поштовх рухові за культурне та економічне відродження Ірландії. Докладалися зусилля для відновлення мови племені гелів, одного з кельтських племен, якою розмовляло стародавнє населення смарагдового острова. Молодий ірландець Артур Гріффіт почав проповідувати нову політику, яка стала відомою під назвою Шінфейн (ірландська – SinnFein), що означало «ми самі». Шинфейнери вважали збройне повстання на той час нереальним і пропонували боротьбу «прямої дії», своєрідної відмови від співробітництва з англійською владою. Пасивний опір носив мирний характер, він полягав в ігноруванні заходів, розпоряджень англійської адміністрації в Ірландії.

 


17.06.2018; 21:52
хиты: 92
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь