пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


52.Соціально-економічне законодавство Паризької Комуни

Прийнявши попередні заходи для забезпечення та організації урядової влади, ЦК намітив заходи для поліпшення положення трудящих. Вже 20 березня було скасовано постанову про продаж закладених у ломбард речей. Терміни платежів за борговими зобов'язаннями були відкладені на місяць, було заборонено виселення мешканців з квартир і готелів.

Потім було вирішено відпустити 1 млн. франків на допомогу найбільш нужденним сім'ям з сум, які є «результатом економії за час нашого перебування при владі і, зокрема, знищення всіх колишніх окладів». Внески квартирної плати нижче 250 франків на рік відстрочувати, від 250 до 800 франків відстрочується на дві третини, а від 800 до 1500 франків - на одну третину. Всі речі вартістю до 15 франків, закладені в ломбарді, повинні були бути повернуті власникам.

29 березня видано декрет про квартирну плату. Це був один з найгостріших питань, так як квартплата забирала у робітників і службовців більшу частину заробітку, тим більше що ціни на квартири з року в рік зростали.

Згідно декрету про квартплаті, квартиронаймачів звільнялися від сплати за квартиру за 3 квартали (останній квартал 1870 року і січневий і квітневий квартали 1871 року). Усі суми, які за ці квартали були внесені, зараховувалися за наступні. Квартиронаймачів надавалося право протягом 6 місяців розірвати всі договори про наймання квартир, але всі вимоги про виїзд з квартир відстрочується на 3 місяці. Цим домовласники позбавлялися права виселяти мешканців, навіть якщо термін договору закінчився

Комуна скасувала квартплату незалежно від приміщення, тобто застосувала цей захід і до заможної буржуазії. Можливо, Комуна цим хотіла залучити її на свій бік.

Протягом квітня Комуна провела цілий ряд заходів соціально-економічного характеру, підготовлених Комісією праці та обміну.

Так, 16 квітня був прийнятий декрет про кинутих майстерень. Декрет, однак, намічав лише попередню роботу. Сіндікальним робочим палатам було запропоновано створити спеціальну анкетну комісію з метою: 1) скласти статистику покинутих майстерень з усіма подробицями про їх інвентарі тощо; 2) намітити практичні заходи до використання цих майстерень за допомогою кооперативних асоціацій робітників і складання статутів цих асоціацій; 3) створити третейський суд, який після повернення власників визначить розмір відшкодування.

20 квітня декретом Комуни за підписом виконавчої комісії була заборонена нічна робота в булочних. Комуна через виконавчу комісію встановила, що декрет про нічну роботу булочних вводиться з 3 травня. Одночасно були закриті посередницькі контори по потрібний був місць. Замість цього була встановлена ​​реєстрація безробітних булочників в меріях. Це було викликано тим, що пекарі, змушені працювати вночі, були відірвані від суспільства - наприклад, не могли вчитися. Спочатку травня був виданий декрет, згідно з яким за порушення буде конфісковувати весь хліб, випечений вночі. Введення декрету мало велике принципове значення, так як це була міра, що обмежує робочий день.

З питання про заробітну плату Комуна прийняла принципове рішення - про заборону штрафів і виробництві відрахувань як в приватних, так і в громадських підприємствах. Заробітна плата повинна була видаватися в повному розмірі. За порушення декрету встановлювалися санкції в судовому порядку. Всі штрафи та вирахування, вироблені з 18 березня, повинні були бути відшкодовані потерпілим. Цей декрет мав велике прогресивне значення, тому що система штрафів і відрахувань різко скорочувала заробітну плату.

Після 25 квітня Комуна видала декрет про реквізицію порожніх квартир та передачу їх у розпорядження мешканців обстрілюваних версальцями кварталів. Виконання декрету було покладено на муніципалітети.

 


17.06.2018; 21:52
хиты: 90
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь